Autenticitatea faimoasei opere de artă „Salvator Mundi”, atribuită lui Leonardo Da Vinci şi vândută la prețul record de 450 milioane de dolari, este pusă la îndoială de un istoric de artă de la Oxford.
Profesorul Matthew Landrus susține că aportul marelui pictor este de doar 20%. „Este o pictură Leonardo, realizată cu ajutorul ucenicilor din atelier”, a afirmat el, într-un interviu CNN.
Teoria expertului în artă îl implică pe Bernardino Luini (uceniciul marelui pictor renascentist) care este presupusul artist principal al picturii. Tablourile ucenicului se vând pentru sume sub un milion de dolari. Teoria este fondată pe analiza similitudinii dintre tehnica folosită în cazul „Salvator Mundi” și tehnica din alte opere ale lui Bernardino Luini. Tabloul, ce îl portretizează pe Iisus în timp ce binecuvântează cu mâna dreaptă, a fost cumpărat în toamna anului trecut de către Departamentul de Cultură și Turism din Abu Dhabi.
Pictura, considerată „una din cele 20 de capodopere ale lui Leonardo”, va fi expusă, începând cu septembrie, la filiala muzeului Luvru, din Abu Dhabi. Ioana Oblu