PIB european in 15 ani

Cel putin 15  ani.

De atat timp are nevoie Romania pentru a atinge 75% din nivelul mediu al produsului intern brut, raportat la cele 27 de tari ale Uniunii Europene, potrivit unui raport al Comisiei Europene, publicat miercuri. Acest lucru nu este valabil doar pentru Romania. Si pentru tari precum Polonia sau Bulgaria va mai fi nevoie sa treaca ani buni pentru a ajunge la nivelul mediu de dezvoltare al UE.

Totusi, analistii CE apreciaza ca  ritmul de crestere a PIB-ului Romaniei va fi cu 7,5% mai mare in perioada pana in 2013, in cazul absorbtiei integrale a fondurilor europene, fata de nivelul preconizat in absenta acestora.

In acelasi timp, daca cei zece membri din Europa Centrala si de Est care au facut parte din blocul comunist vor avea capacitatea de a accesa fondurile integral, productia economica la nivelul acestor state ar putea atinge, pana in anul 2013, un nivel cu 5-9% mai mare decat in lipsa acestei surse de finantare, potrivit aceluiasi raport.

Absorbtia fondurilor europene ar putea crea in aceste state si peste doua milioane de locuri de munca suplimentare, cu mult peste estimarile de pana acum. „Capacitatea administrativa poate reprezenta o bariera, iar mediul un factor de incetinire a procesului de acces la fondurile europene”, a afirmat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Huebner.

Nici la capitolul coeziunea sociala, Romania nu a fost trecuta printre fruntase. Potrivit raportului, in perioada 2000-2005, unele tari membre au cunoscut o crestere considerabila si constanta a ratei de ocupare a fortei de munca, in timp ce altele, cum ar fi Romania si Polonia, au inregistrat un declin in majoritatea regiunilor. „Trebuie ca toate regiunile si intreaga populatie sa contribuie la asigurarea bunastarii, la crearea de locuri de munca”, a mai spus Hubner.