Piața imobiliată este extrem de volatilă, iar prețurile se schimbă de la o lună la alta. Vânzările scad, însă investitorii imobiliari nu par dispuși să lase la preț.
Prețul mediu al apartamentelor din București a fost în ianuarie cu 5% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Comparativ cu luna decembrie, prețurile fie au stagnat, fie s-au majorat sau au scăzut ușor.
În cazul apartamentelor vechi, evoluția prețurilor a fost diferită în funcție de sectorul în care se află locuința. Apartamentele din sectoarele 3 și 5 s-au ieftinit ușor cu 1%, iar cele din sectorul 1 au crescut cu același procent. În schimb, prețul locuințelor din sectoarele 2,4 și 6 au stagnat.
În ceea ce privește apartamentele noi, prețurile au crescut în toate sectoarelor, în medie cu 1% în ianuarie comparativ cu luna precedentă. Doar în sectorul 4 majorarea a fost de 2%. În București, prețul mediu este de 1700 de euro pe mp util.
Prețurile din țară
În cele mai mari orașe din țară, prețul apartamentelor a crescut comparativ cu anul trecut. Majorarea a fost de doar 1% în ianuarie comparativ cu decembrie. Față de ianuarie 2002, însă, prețurile sunt mult mai mari. În ceea ce privește apartamentele vechi, prețurile au crescut în medie cu 8%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu și Iași, unde prețurile au fost majorate și cu 14%.
Și prețurile apartamentelor noi au fost mai mari în ianuarie 2023 față de luna precedentă. Creșterea este una ușoară de doar 1%. Comparativ însă cu luna ianuarie a anului 2022, prețurile sunt acum mai mari cu 9%. Cele mai mari scumpiri din ultimul an a fost la Brașov (16%). În marile orașe prețul mediu este de 1.500 de euro pe mp util. La Cluj însă prețurile depășesc 1.800 de euro pe mp util, potrivit portalului storia.ro.
Vânzările au scăzut
Piața imobiliară pare însă să se îndrepte încet, dar sigur, către o criză de proporții. Vânzările au scăzut extrem de mult în ultimul an. Numărul tranzațiilor imobiliare a scăzut cu aproape 30% în 2022 comparativ cu anul precent. Cea mai drastică scădere a vânzărilor s-a înregistrat în județul Timiș (47%).
Situația este similară și la nivel european. În Germania, cea mai puternică economie a UE, volumul tranzacțiilor pentru întreg anul 2022 a scăzut cu 74% față de 2021. Șituația este similară și în Marea Britanie. În Ungaria de exemplu vânzările de pe piața imobiliară cu scăzut cu 43% în luna decembrie. Și în Polonia, vânzările au scăzut dramatic, iar mai multe investiții imobiliare anunțate au fost amânate. Singurele țări care nu se confruntă momentan cu o criză pe piața imobiliară sunt Spania și Italia.