Piața imobiliară, în pericol. Leul o să se prăbușească. Care sunt previziunile economice

Sursa foto: arhiva EVZ

Nu sunt perspective încurajatoare pentru moneda națională, care va continua să slăbească în raport cu euro.

Leul va pierde în continuare teren în raportul cu euro în următoarele 12 luni, conform a ceea ce afirmă analiștii financiari. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în octombrie cu 2,3 puncte față de septembrie, până la valoarea de 32,1 puncte.

„În luna octombrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 2,3 puncte până la valoarea de 32,1 puncte, (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 22,4 puncte). Această evoluție s-a datorat componentei de condiții curente a Indicatorului.

Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,2 puncte

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut, față de luna anterioară cu 13,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 45,2 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,2 puncte față de luna anterioară, până la valoarea de 38,2 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 11,0 puncte)”, se arată într-un raport CFA, conform news.ro.

Piața imobiliară a crescut în perioada pandemiei de coronavirus. Cât mai durează bula?

De asemenea, analiștii mai vorbesc și despre o creștere artificială la prețul imobiliarelor. „Este de remarcat ca peste 60% dintre participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat”, spun specialiștii, care nu exclud și o prăbușire a zonei imobiliare în viitorul apropiat.

Paradoxal, în luna octombrie, Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România, anunța că cererea pentru locuințe a crescut în timpul pandemiei și se va menține în viitorul apropiat.

„Starea de urgenţă, respectiv izolarea socială, a reprezentat factorul declanşator al acestor schimbări, iar potrivit informaţiilor noastre tendinţa se va menţine. Având în vedere evoluţia pandemiei şi ameninţarea unei noi situaţii de lockdown, dar şi accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case atât urbane, cât şi limitrofe marilor oraşe, va fi în creştere şi în perioada următoare”, afirma Răzvan Cuc.