Piața imobiliară. Garsonieră cu 3.500 de euro în România. Orașele în care prețurile locuințelor sunt mai mici decât locurile de parcare din București

Piața imobiliară. Garsonieră cu 3.500 de euro în România. Orașele în care prețurile locuințelor sunt mai mici decât locurile de parcare din BucureștiSursa: Arhiva EVZ

O garsonieră a fost scoasă la vânzare cu 3.500 de euro în orașul Calafat din județul Dolj. Comparativ cu prețurile imobiliarelor din marile orașe ale României, suma de 3.500 de euro pentru care se vinde garsoniera, poate părea pentru mulți una ridicolă.

Garsoniera de 3.500 de euro este situată la etajul 1 al unui bloc din Calafat, este nedecomandată și a fost construită între 1977 – 1990.

De altfel, prețul pentru care se vine nu este surprinzător întrucât putem observa o discrepanță între prețurile imobilelor din orașele mici în comparație cu cele mari.

Dacă, de exemplu, Clujul și Capitala se situează pe primele două poziții, la polul opus regăsim orașele din sudul țării, precum Calafat sau Zimnicea, în care prețurile locuințelor sunt derizorii.

Orașul din România unde un apartament costă cât un loc de parcare în București

La Zimnicea, în județul Teleorman, o persoană își poate achiziționa un apartament cu două sau chiar trei camere, pentru doar 12.000 de euro, practic, cât o parcare din București.

Un alt apartament cu două camere, mobilat în stil modern se vinde în schimb cu 20.000 de euro.

Tot la Zimnicea găsim și apartamente care costă chiar și 8.000 de euro, chiar mai puțin decât un loc de parcare din cartierele rezidențiale din București, informează gândul.ro.

Orașele în care prețurile imobiliarelor sunt de neatins

Cluj-Napoca rămâne orașul cu cele mai mari prețuri la imobiliare. Aici, un apartament nou costă cât echivalentul unui salariu mediu încasat pe 12,5 ani de muncă al unei persoane, potrivit unui studiu al unei companii de consultanță imbiliară, lansat în luna mai.

Un bucureștean are nevoie de salariile pe 8,4 ani pentru o astfel de achiziție, timișorenii trebuie să lucreze 8,1 ani pentru o locuință nouă, iar ieșenii au cel mai redus nivel dintre marile orașe, de 7,7 ani.

La începutul lui 2014, Cluj-Napoca avea cele mai accesibile locuințe dintre marile orașe, cumpărătorul mediu având nevoie de 9,2 ani de salarii pentru achiziția unei locuințe noi, pe când Bucureștiul și Timișoara aveau nevoie de 10,4 și respectiv 10,7 ani de salarii, iar în Iași era necesară o perioadă de 11,4 pentru acoperirea sumei plătite pentru o astfel de achiziție.