Anul trecut, prețurile la apartamente și casele din Germania au înregistrat cel mai sever declin din ultimele două decenii, cu o scădere medie de 8,4% în comparație cu anul 2022.
Germania înregistrează cel mai mare declin pe piața imobiliară de la începutul mileniului
Conform DPA, prețurile la apartamente și casele din Germania au înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin din ultimele două decenii, cu o scădere medie de 8,4% față de anul 2022. Acesta este cel mai pronunțat declin înregistrat cel puțin de la începutul mileniului.
„Acesta este cel mai semnificativ recul anual de când s-a început publicarea datelor, în 2000, şi primul din 2007", a anunţat vineri Oficiul federal de statistică (Destatis).
În intervalul 2008 - 2022, prețurile proprietăților rezidențiale au înregistrat creșteri semnificative. În acest an, băncile anticipază încheierea perioadei de scădere a prețurilor, ca urmare a reducerii dobânzilor. În districtele urbane, în trimestrul patru din 2023, prețurile la casele decomandate și semidecomandate au înregistrat o scădere de 11% față de aceeași perioadă din 2022, în timp ce la apartamente declinul a fost de 7%.
Datele sunt valori medii și există o discrepanță semnificativă între prețurile clădirilor moderne, cu eficiență energetică și cele ale proprietăților cu consum mare de energie.
Cererea pentru locuințe, în creștere în cele mai mari orașe din Germania
Cu toate acestea, cererea pentru locuințe în Germania rămâne susținută, în special în marile orașe precum Berlin, Hamburg, München, Köln, Frankfurt, Stuttgart și Düsseldorf, datorită nivelului ridicat al imigrației.
Sectorul construcțiilor din Germania se confruntă cu o criză din cauza majorării dobânzilor și a creșterii prețurilor la materialele de construcții. Guvernul nu a reușit să își atingă obiectivul de a construi 400.000 de locuințe noi în fiecare an. Institutul IfW prognozează că în acest an vor fi finalizate aproximativ 225.000 de locuințe, față de aproximativ 270.000 de locuințe în 2023.
Piața imobiliară. Locuinţele încă sunt supraevaluate
Recent, Federația Imobiliară Germană (ZIA) a avertizat că, fără subvenții și reduceri de taxe, se prevede un deficit de aproximativ 830.000 de apartamente în Germania până în 2027, conform experților.
„Este aproape imposibil să construieşti în prezent. Oricine construieşte astăzi va da faliment", susţine şeful ZIA, Andreas Mattner.
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a atras atenția că, în ciuda scăderii prețurilor înregistrate în 2023, locuințele din Germania sunt încă supraevaluate din cauza creșterii costurilor creditelor ipotecare. Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piață de investiții imobiliare din Europa. Cu toate acestea, majorarea dobânzilor și creșterea costurilor materialelor de construcție au condus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar mai mulți dezvoltatori au intrat în insolvență.„