Petru şi Pavel ies în târg

Muzeul Satului, al Ţăranului şi cel de Geologie îi îmbie pe bucureşteni să-şi petreacă săptămâna printre oale tradiţionale şi podoabe naturale, pe ritmuri de fanfare şi mirosuri de plăcinte.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care vor fi celebraţi duminică, sunt motiv de târguri meşteşugăreşti la muzeele Capitalei. Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ îşi aşteaptă vizitatorii cu demonstraţii de artă populară şi cântece lăutăreşti, iar Muzeul Ţăranului - cu hrană de la sat pentru cei mai simandicoşi dintre orăşeni. Hora românească şi invitaţi algerieni

Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ va reuni, timp de trei zile - de mâine până duminică -, zeci de meşteri şi creatori populari, din diferite zone ale ţării. Pe aleile muzeului, de dimineaţă până la apus, bucureştenii îi vor putea vedea „la muncă“ pe creatorii de oale şi ulcele de la Horezu, pe mamaiele oltence, specialiste în ţesut de covoare la război, şi pe artizanii maramureşeni care sculptează şi pictează icoane. O noutate a târgului din acest an: prezenţa la muzeu, ca invitaţi de onoare, a trei meşteri din Republica Algeriană: Ladmia Miloud (artizan metale), Akliouat Smail (împletituri) şi Meddah Nasreddine (broderie).

Cei care vor trece pe la muzeu se vor putea prinde în hora satului: „doi paşi înainte şi doi înapoi“ se vor face pe ritmul vechilor cântece lăutăreşti, interpretate de rapsozii din Taraful Morunglav, Olt. Nu vor lipsi muzica de fanfară şi jocul tradiţional de pe Valea Someşului.

Şi pentru ca sărbătoarea să fie deplină, bucureştenii se vor putea înfrupta din bucate tradiţionale: cozonaci şi plăcinte poale-n brâu, turtă dulce şi dulceţuri de sezon.

Duminică, toţi cei care poartă numele de Petru şi Pavel - şi derivate ale acestora -, vor avea acces gratuit, pe baza cărţii de identitate.   Hrană de la ţară, vernisată la oraş

Ziua Sfinţilor Apostoli va fi sărbătorită sub semnul „Hranei“ la Muzeul Ţăranului Român, duminică, de la ora 12.00. Cu această ocazie va fi inaugurată noua sală a instituţiei, care finalizează Proiectul „Horia Bernea“, şi se va vernisa o expoziţie temporară - „Hrana ţărănească“ (Sala Oaspeţi).

Vizitatorii vor putea afla care şi cum erau mesele rituale la nunţi, botezuri şi înmormântări, cum şi ce mănâncă ţăranii la zi de sărbătoare şi cum fiecare prânz începe cu semnul crucii făcut pe pâine înainte de prima îmbucă tură.

Tot la Muzeul Ţăranului, se ţine, zilele acestea, „Şcoala de gust“ - un proiect gastronomic dedicat spaţiilor rurale. Început aseară, cu gustări şi degustări de produse din Bucovina, evenimentul va continua şi sâmbătă (ora 12.00) - cu o călătorie gastronomică prin restaurante tipice locale din Abruzzo (la târgul din Piaţa Amzei). GEOLOGIE Podoabe naturale

Târgul cu vânzare de la Muzeul Naţional de Geologie se deschide în această dimineaţă. Până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi cumpăra podoabe 100% naturale şi originale. În cadrul evenimentului vor fi prezentate bijuterii realizate din pietre semipreţioase şi eşantioane de cristale, geme şi roci aparţinând colecţionarilor Asociaţiei Mineralogilor Paleontologilor şi Gemologilor Amatori din România. Florile de mină şi gemele sunt, fără excepţie, unicate - asemenea operelor de artă -, însă nu pot fi contrafăcute în niciun fel. „Târgul de Sfântul Petru“ este o bună ocazie şi să vizitaţi expoziţia permanentă a muzeului de pe Şos. Kiseleff, nr. 2. Evenimentul de la Geologie îi aşteaptă pe bucureşteni de la 10.00 la 18.00. Preţul de acces este de 6 lei - tarif întreg, şi 3 lei - preţ redus.