Petrom şi-a inaugurat noul sediu, care a costat peste 130 milioane euro | MULTIMEDIA

Compania petrolieră OMV Petrom şi-a inaugurat joi seară noul sediu, amplasat în zona de nord a Bucureştiului şi care a costat peste 130 milioane euro.

Amplasat pe un teren cu o suprafaţă totală de 100.000 metri pătraţi, este cel mai mare sediu al unei companii din România şi va reuni peste 2.500 de angajaţi, din Bucureşti şi Ploieşti.

La eveniment a participat şi directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, iar printre cei circa 600 de invitaţi s-au numărat şi primarul Andrei Chiliman, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, consilierul prezidenţial Iulian Fota, reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai mai multor societăţi energetice de stat sau private, ori liderul sindical Liviu Luca.

Procesul de mutare a angajaţilor în noul sediu a început în trimestrul patru al acestui an şi este estimat să se finalizeze în trimestrul doi al anului viitor.

Petrom City în cifre

  • Petrom City cuprinde două clădiri de birouri, un centru de date, o centrală electrică de 5 MW, care asigură independenţă faţă de reţeaua publică, şi o parcare cu 900 de locuri, desfăşurate pe o suprafaţă construită de 100.000 mp, din care birourile acoperă 70.000 mp.
  • Clădirile au o eficienţă energetică de circa 90%, faţă de o medie de 40% - 60% prezentă în majoritatea clădirilor construite recent.
  • Pe terenul unde s-a ridicat construcţia a fost un depozit de carburanţi, bombardat în cel de-al doilea Război Mondial, iar rezervoarele avariate au cauzat contaminarea solului. În total, un teren de 200.000 de metri pătraţi a fost reabilitat ecologic - 2.000.000 litri de produse petroliere au fost extrase în procesul de decontaminare.
  • Facilităţile cuprinse sunt un centru de conferinţe, propriul centru de training, centru medical, restaurant, cafenea, zone de întâlniri informale, spaţii verzi atât în interiorul cât şi în exteriorul clădirilor, 1,7 km de piste pentru biciclete. Suprafaţa medie per angajat este de 9,5 mp (media europeană 8-12 mp).
  • 4.000 de oameni din peste 150 de companii au lucrat la Petrom City, în diferite stadii ale lucrărilor, începute în 2008.

"Trebuie să spun că nu ne-a fost uşor să continuăm un proiect de asemenea anvergură, într-o perioadă în care mediul economic s-a dovedit neprielnic. Proiectul a fost demarat înainte de apariţia primelor semne ale crizei, deci a trebuit să ne adaptăm şi să căutăm cele mai bune soluţii pentru a asigura fondurile necesare într-un mediu economic profund schimbat", a declarat Reinhard Pichler, directorul financiar al companiei.

Petrom a fost privatizată în 2004, cu grupul austriac OMV, care a plătit statului român suma de 669 milioane de euro pentru achiziţia a 33,34% din acţiuni, ajungând la 51% printr-o majorare de capital de circa 800 milioane euro.