Petrom, cel mai mic profit de la privatizare

Managementul companiei va cere acţionarilor să nu acorde dividende pentru anul trecut, iar banii astfel obţinuţi să fie reinvestiţi.

Compania petrolieră Petrom a raportat cel mai mic profit net de la privatizare. Managementul, com pus în cea mai mare parte de oamenii grupului austriac OMV - acţionarul majoritar -, a decis să nu fie acordate dividende pentru anul 2008. Decizia urmează însă să fie luată de către acţionari, la finele lunii aprilie. Directorul financiar al companiei, Reinhard Pichler, a declarat ieri că a fost luată această decizie tocmai pentru a asigura fondurile necesare pentru finanţarea bugetului de investiţii pentru 2009, deja redus faţă de 2008.

„Este o decizie înţeleaptă”, a spus Pichler. El a menţionat că măsura de a nu acorda dividende are nevoie de avizul a jumătate plus 1 din acţionarii Petrom. Astfel, e de ajuns doar avizul grupului austriac, care deţine 51% din acţiunile companiei petroliere. „OMV a acceptat, în principiu, propunerea (privind neacordarea de dividende - n.r.) şi am informat şi Ministerul Economiei, care urmează să o ia în considerare”, a spus Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. Provizioane de 2,1 miliarde lei Rezultatul net raportat ieri se ridică la 1,02 miliarde de lei, în scădere cu 43% faţă de profitul obţinut în 2007. Statul român a încasat după privatizarea companiei numai din dividende o sumă totală de 687 milioane de lei. Astfel, dividendele obţinute pentru anul 2005, atunci când statul avea control asupra a 31% din Petrom, se ridică la 205 milioane de lei, în 2006 - la 281 milioane de lei, iar în 2007 - la 201 milioane de lei.   Alte sume au revenit şi Fondului Proprietatea, care în 2007 şi-a mărit participaţia deţinută la Petrom de la 10% la 20% din capitalul companiei. Mariana Gheorghe a menţionat că a fost obţinut un profit net mai mic din cauza unor elemente excepţionale care au condus la constituirea unor provizioane, în valoare de 2,1 miliarde de lei. Peste jumătate din sumă, adică 1,3 miliarde de lei, a fost „pusă deoparte” pentru litigiile cu salariaţii şi foştii angajaţi, care au cerut în instanţă plata unor sporuri şi drepturi în urma unor neclarităţi din Contractul Colectiv de Muncă.

Oficialii companiei susţin că sunt zeci de mii de angajaţi sau foşti angajaţi care au intentat proces companiei. Restul de 800 milioane de lei reprezintă deprecierea valorii contabile a rafinăriei Arpechim şi fonduri pentru procesul de restructurare. Totuşi, anul trecut, cifra de afaceri a Petrom a cunoscut o creştere de 36%, la 16,75 miliarde de lei. Investiţii amânate de criză În ceea ce priveşte perspectivele pentru acest an, directorul Petrom a menţionat că unele investiţii ar putea avea de suferit. Spre exemplu, termenul de finalizare a procesului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi va fi prelungit cu doi ani, până în 2012. Referitor la evoluţia preţului carburanţilor, conducerea Petrom a explicat că majorările care au avut loc de la începutul anului au fost cauzate de creşterea accizei la benzină şi motorină.