Benzinarii, obligaţi să raporteze conţinutul carburanţilor

Benzinarii vor fi obligaţi să transmită annual, până la data de 31 ianuarie, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), informaţii pentru anul calendaristic precedent, referitoare la conţinutul energetic al biocarburanţilor introduşi pe piaţă în amestec cu benzina şi motorina, detaliate pe cantităţi, categorii şi sortimente de biocarburanţi, potrivit unui proiect MECMA.

În 2020, ponderea energiei din surse regenerabile în biocarburanţii introduşi pe piaţă în amestec cu benzina şi motorina, pentru fiecare furnizor de carburanţi trebuie să fie cel puţin 10% din energia aferentă cantităţii introduse pe piaţă.

Valorile conţinutului de biocarburanţi vor fi reduse la jumătate în cazul în care sunt utilizaţi biocarburanţi de generaţia a 2-a (care sunt obţinuţi din deşeuri, reziduuri, material celulozic de origine nealimentară şi material ligno-celulozic).

Biocarburanţii de generaţia a 2-a se obţin din deşeuri şi reziduuri, material celulozic de origine nealimentară, precum şi din material ligno-celulozic, ceea ce face ca obţinerea lor să nu constituie o ameninţare pentru utilizarea culturilor agricole în scopuri alimentare.

Consiliul European din martie 2007 a reafirmat angajamentul comunităţii faţă de dezvoltarea la scară comunitară a energiei din surse regenerabile după anul 2010. Acesta a aprobat un obiectiv obligatoriu de a atinge ţinta de 10% biocarburanţi, până în 2020, calculat pe baza conţinutului energetic al tuturor tipurilor de benzină şi motorină utilizată în transport.

În anul 2009 a fost adoptată Directiva 2009/28/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile carte promovează utilizarea biocarburanţilor de generaţia a 2-a, având în vedere faptul că în prezent există controverse între utilizarea culturilor agricole pentru obţinerea biocarburanţilor de primă generaţie sau în scopuri alimentare.