Petrecere pe "Raftul Denisei"

Petrecere pe "Raftul Denisei"

Denisa Comanescu, unul dintre cei mai cunoscuti editori de pe piata romaneasca, implineste astazi 53 de ani.

Dupa ce a lucrat aproape un sfert de veac la Editura Univers, Comanescu a initiat in 2001 colectia "Biblioteca Polirom", iar in urma cu un an, chiar de ziua ei, a lansat la Humanitas prima colectie personalizata de pe piata romaneasca: "Raftul Denisei", a carei sigla este chiar pisica neagra a autoarei.  

EVZ: Cum sarbatoriti ziua de astazi? Denisa Comanescu: Ma bucur pentru faptul ca de-acum incolo mi-as putea numara anii, altfel destul de multi in domeniul editorial, incepand cu februarie 2006, cand  am primit propunerea sa construiesc o colectie care sa-mi poarte numele... 

Ce inseamna pentru dv. acest raft? E ca un fel de aparat de fotografiat care ma urmareste continuu. O amica fotograf mi-a povestit ca in Africa, in Senegal, satenii nu o lasau sa-i fotografieze pentru ca le era frica sa nu le fure sufletul aparatul. O buna parte din ceea ce ar fi sufletul meu ii apartine "Raftului" inca de la lansarea colectiei, in mai 2006.

Atat timp cat editez carti care plac si sunt cumparate de cat mai multi cititori pot trai confortabil cu "fotografia" mea, nu e o forma de narcisism, ci una de dependenta fata de calitatea si vandabilitatea "Raftului Denisei".

Trebuie sa va spun ca nu sunt singura in aceasta dificila intreprindere de a oferi pietei de carte titluri de valoare care sa se vanda, ci alaturi de mine se afla o minunata echipa redactionala.

Aveti nostalgii cand va ganditi la "Biblioteca Polirom"?

Am ingrijit colectia de la Polirom patru ani si jumatate, pana in februarie 2006. Am asezat in ea peste patru sute de titluri. A insemnat un interval important din viata mea. Cand am venit la Humanitas, ca director editorial pentru literatura, am luat-o de la inceput cu temeinicie.

Si mintea m-a ajutat, s-a golit de tot ce facusem inainte si s-a lasat imediat cucerita de construirea unei noi colectii mult mai apropiate mie, fiind personalizata, dar si mult mai provocatoare, fie si prin simplul fapt ca trebuia sa-si creeze rapid o identitate si un halou recognoscibil pe o piata de literatura straina cu cativa actanti  redutabili.    

Care sunt cele mai seama aparitii din "Raftul Denisei" in 2006?

Din mai 2006, cand am lansat colectia, si pana acum a depasit 40 de titluri. A impus mai multi autori, mai ales tineri, tradusi pentru prima data in romaneste, cum ar fi: britanica Sarah Hall, cu romanul unui  artist al tatuajului, "Michelangelo Electric", argentinianul Guillermo Martinez, cu romanul "Crimele din Oxford", in care seriile matematice si crimele in serie se intalnesc, americanul Andrew Sean Greer, cu romanul unui erou excentric, intinerind pe masura ce inainteaza in varsta, "Confesiunile lui Max Tivoli", columbianca Laura Retrepo, cu "Delir", povestea tensionata a unei femei care nu mai poate suporta minciunile, britanica Jeanette Winterson, cu "Pasiunea", un superb roman in care bucatarul lui Napoleon se indragosteste de o venetianca bisexuala sau scriitoarea spaniola Almudena Grandes, cu romanul  "Castele de carton", istoria unui triunghi amoros din lumea artei.

Am dedicat serii de autor scriitoarei chiliene Isabel Allende - cu cinci titluri aparute, cel mai recent, "Eva Luna" - si francezului Eric-Emmanuel Schmitt  -  au aparut primele trei romane din "Ciclul invizibilului", "Milarepa", "Domnul Ibrahim si florile din Coran" si "Oscar si Tanti Roz".  Am inceput recuperarea unor mari autori ai secolului XX, cum ar fi John Fante, cu romanul beat avant la lettre "Intreaba praful" sau Leo Perutz, cu romanul faustic "Calaretul suedez".

Pe un palier, "Raftul Denisei" continua o valoroasa colectie mai veche a Editurii Humanitas, "Raftul intai": scriitori de prima mana publicati in aceasta se regasesc fie cu editii noi, aduse la zi, fie cu opere noi, in colectia prezenta -  Anais Nin, Anthony Burgess, Salman Rushdie, William Golding sau Nick Hornby. Bestsellerul colectiei este romanul "Memoriile unei gheise" de Arthur Golden, cu peste 65.000 de exemplare vandute.  

Care sunt propunerile editoriale pentru 2007?

Sunt multe, dar acum o sa aleg cateva. Un roman care va aparea in acelasi timp in cateva zeci de tari este "Jurnalul pierdut al lui Don Juan" al scriitorului american Douglas Carlton Abrams, care  "da viata unuia dintre cei mai straluciti Don Juani din toata literatura".

Primul roman din seria de autor John Updike, cel mai nou al lui, "Teroristul", care incearca sa descifreze ce este in mintea unui arab-american determinat sa ucida si care va aparea in primavara aceasta, urmat de tetralogia avandu-l ca personaj principal pe insolitul Rabbit.

In martie, o capodopera a literaturii ruse din a doua jumatate a secolului XX, salvata ca prin minune si publicata mai intai in America, romanul "Vara la Baden-Baden" de Leonid Tipkin, cu prefata lui Susan Sontag - o incursiune in intimitatea lui Dostoievski pe cand locuia in Germania, cu nestavilita lui pasiune pentru jocurile de noroc, pentru scris si pentru proaspata lui sotie Anna.

Veti face cunostinta, peste cateva zile, cu un scriitor japonez care a entuziasmat in SUA, Franta si Marea Britanie: Taichi Yamada, prin romanul "Straini", o carte stranie despre irealitatea imediata.

Si, chiar acum, a aparut romanul de debut al Almudenei Grandes, "Varstele lui Lulu", premiat, laudat de mari autori precum Vargas Llosa, vandut in peste 1,5 milioane de exemplare, care a revolutionat limbajul erotic in literatura spaniola si a iscat scandal.

CUPLU DE SUCCES

Cine e Nicole Krauss si de ce e importanta "Istoria iubirii"? > S-a tot comentat atat in State, cat si in Europa, in urma turneelor de promovare a romanelor lor, ca cele doua vedete literare americane favorite in 2006 au fost Nicole Krauss si Jonathan Safran Foer.

> Atuurile lor: romancieri foarte talentati, tineri (au in jur de 30 de ani),  fiecare a scris cate un roman tradus in peste 30 de tari, avand cronici ultralaudative, se fac filme dupa cartile lor, sunt casatoriti si au impreuna o fetita de un an. Romanul ei,  "Istoria iubirii", va aparea pe 20 februarie, iar romanul lui, "Extrem de tare si incredibil de aproape",  pe  20 aprilie.

Eroina cartii: o adolescenta de 14 ani, Alma, numita asa de tatal ei (care a murit de cancer) dupa un personaj dintr-un roman magic, "Istoria iubirii",  pe al carui autor misterios nu-l cunoaste nimeni si pe care ea se hotaraste sa-l gaseasca.

> Spune Nicole Krauss despre cartea ei: "Am vrut sa scriu despre puterea cartilor de a ne schimba viata, dar mai cu seama despre dragoste si pierderea ei, pentru ca dragostea ne ofera profunzime si ne ilumineaza singuratatea".

Ne puteți urmări și pe Google News