Studiile arată că am ajuns să dedicăm mai puţin de 40 de minute celor trei mese ale zilei în total.
Masa de prânz, în mod normal ar trebui să dureze chiar şi o ora, însă pentru cei mai mulţi oameni presiunea serviciului nu le mai lasă destul timp. Un studiu britanic arată că petrecem 39 de minute pe zi pentru toate cele trei mese ale zilei. 12 minute, masa de prânz Pentru cei mai mulţi masa de prânz reprezintă un sandwich mâncat pe fugă la birou – care după cercetările britanicilor, citate de dailymail, durează, în medie, aproximativ 12 minute şi 49 de secunde. După acelaşi studiu, micul dejun durează chiar mai puţin, 7 minute şi 20 de secunde. Adesea, micul dejun e doar o felie de pâine prajită mâncată cu puţin timp înainte de a ieşi pe uşă spre serviciu. Durata medie a cinei este de 19 minute. În total 39 de minute şi 9 secunde pentru toate mesele zilei, asta în cazul fericit în care nu sărim peste una din ele.
Mâncatul, o rutină Jumătate dintre noi sunt atât de ocupaţi în timpul zilei încât nu mai mănâncă nimic la prânz. Fenomenul este mai des întâlnit în cazul femeilor decât al bărbaţilor.
Mâncatul a devenit strict o chestiune de rutină pentru trei sferturi dintre adulţi, care nu mai au timp să savureze şi să aprecieze gustul alimentelor. Aproape jumătate dintre adulţi sunt distraşi de la mâncat de alte activităţi pe care le fac în acelaşi timp, astfel nici nu mai realizează când sunt sătui şi mănâncă până când termină întreaga porţie.
Prea mult televizor în timpul cinei Se pare că mâncatul pe fugă ţine mai mult de circumstanţe decât de o alegere voită. Studiile au arătat că 78% dintre cei intervievaţi şi-ar dori să aibă mai mult timp să ia masa. Nouă din zece declară că, în rarele ocazii în care au avut timp să ia masa împreună cu familia, au petrecut mai mult timp la masă, au savurat mâncarea şi s-au simţit şi mai bine după o astfel de masă.
Pentru dăţile când mâncăm acasă, televizorul este adesea prezent şi ne distrage atenţia de la mâncat. 31% recunosc că se uită la televizor în timpul micului dejun, iar 53% în timpul cinei.
“Nu avem suficient timp să gătim şi să savurăm o mâncare"
“Trăim într-o lume preocupată de mâncare. La televizor sunt difuzate multe documentare despre alimente, bucătari-vedetă care ne învaţă cum să gătim şi o mulţime de cărţi de bucate publicate. Totuşi, studiile arată că nu avem suficient timp să gătim, să mâncăm şi să savurăm o mâncare. Este foarte important să ne rezervăm suficient timp pentru mâncat. O masă dacă e servită aşa cum trebuie, ne poate influenţa pozitiv psihic, emoţional şi poate creşte capacitatea noastră de concentrare", declară psihologul britanic Richard Woolfson, pentru dailymail.co.uk