Petrecem împreună sau separat timpul liber?

Modul în care un cuplu îşi petrece timpul liber este hotărâtor pentru longevitatea unei relaţii.

În general, femeile se aşteaptă la prea mult din partea soţului sau iubitului şi vor să li se arate întotdeauna afectivitate, dar, mai ales, au nevoie de atenţie. Bărbaţii au nevoie de autonomie şi se izolează de parteneră pentru a se simţi liber. Cu timpul însă, unele femei devin mai înţelegătoare.

„La început eram posesivă“

„Nu calculez niciodată cât timp dintr-o zi suntem împreună, iar dacă el pleacă la fotbal, nu e nicio tragedie, eu mă uit la un film sau invit o prietenă la mine. La început eram posesivă şi aproape că îl obligam să petreacă tot timpul cu mine, dar mi-am dat seama că ne sufocăm reciproc. Iar după o aşa-zisă escapadă la fotbal sau la cosmetică, ne întâlnim acasă mai relaxaţi şi ne bucurăm mai mult unul de altul“, afirmă Cristina, în vârstă de 26 de ani, din Bucureşti.

Comportamentul Cristinei este încurajat şi de specialişti, care spun că e normal ca partenerii să-şi păstreze identitatea atunci când încep o relaţie de cuplu, iar acest lucru înseamnă să-şi păstreze şi plăcerile individuale, atâta timp cât sunt făcute cu respect faţă de celălalt.

„Astfel, nu e nevoie ca amândoi să aibă aceleaşi hobby-uri pentru a se înţelege bine şi a avea o relaţie durabilă, dimpotrivă“, este de părere psihoterapeutul Anda Păcurar. Ritmul de viaţă însă omoară timpul liber, şi mulţi parteneri se trezesc că se văd foarte puţin.

Dispute conjugale

După o săptămână epuizantă la serviciu şi în care aţi avut de plătit toate facturile sau v-aţi ocupat de temele celor mici, vă surâde ideea că vine weekendul. Vă propuneţi să nu vă daţi jos din pat până la prânz, dar, mai ales, să vă uitaţi la toate filmele şi emisiunile de la televizor. Doar că el vrea să iasă la o plimbare în oraş, la pădure sau la o bere cu prietenii şi vă daţi seama că nici măcar timpul liber nu îl mai petreceţi cu persoana iubită.

„În cele patru sau şase ore considerate timp liber pe zi, ne dăm seama că nu ajungem la un consens cu persoana iubită, privind petrecerea acestui timp“, afirmă psihologul Adriana Dragoş.

Şi mai grav este concediul de vară, atunci când vă gândiţi că aveţi două săptămâni libere, pe care le puteţi petrece cum vreţi. Doar că în peisaj intervine el: tu vrei la mare, el vrea la munte, tu vrei la părinţii tăi, el preferă câteva zile cu părinţii lui.

SFATURI

Bărbaţii - la fotbal, femeile - la shopping

> Specialiştii vă sfătuiesc să nu criticaţi, să nu deveniţi suspicioase, să nu vă controlaţi partenerii şi, mai ales, să nu acuzaţi. Acordaţi-le puţin timp doar lor, surprinzător, nu înseamnă că va fugi în braţele unei alte femei. Dimpotrivă, în timp ce vă gândiţi la ce poate fi mai rău, el este la fotbal, sau cu un prieten pe care nu îl agreaţi, dar apoi se întoarce mai relaxat la dv. Şi nu vă grăbiţi să îi verificaţi gulerul cămăşii, pentru că nevoia de libertate nu este un semn al infidelităţii.

> Shoppingul în cazul femeilor şi fotbalul în cazul bărbaţilor sunt activităţi de relaxare, dacă sunt făcute în limita bunuluisimţ. După ce vă relaxaţi în afara cuplului, puteţi folosi apoi timpul petrecut împreună pentru apropiere, intimitate şi nu pentru a vă destresa unul pe celălalt.