Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare, oficial, în Dosarul Mineriadei. Cei doi au fost convocați la Parchet pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.
Parchetul General a anunţat oficial punerea sub acuzare a fostului premier Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. Au mai fost puși sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl. (r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).
Petre Roman convocat la Parchet
Fostul președinte Ion Iliescu va fi audiat, de procurori, vineri 26 aprilie, la domiciliul său. Acesta nu se poate deplasa la sediul parchetului, spre deosebire de Petre Roman și ceilalți acuzați. Ion Iliescu are vârsta de 94 de ani și nu a mai apărut în public de multă vreme.
Procurorii militari susţin că, în iunie 1990, mai multe persoane cu putere de decizie în statul român, între care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală. Este vorba despre protestatarii din Piața Universității.
Între cei indicați de procurori, se mai numără Virgil Măgureanu, directorul SRI sau Adrian Sârbu, consilierul prim-ministrului Petre Roman. În urma represiunilor au fost ucise patru persoane, iar alte două au fost violate. De asemenea, peste 1.300 de persoane au fost agresate fizic și psihic. Iar alte 1.200 de persoane au fost arestate ilegal.
Mineriada din 1990
Începând din 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a avut loc un protest care s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până e 13 iunie. Protestatarii și-au manifestat opoziția față de noua putere instaurată în România după Revoluţia din 1989. Ei solicitau ruperea de regimul comunist, promovarea unor persoane fără trecut comunist, înființarea unei televiziuni televiziuni libere etc.
În 13 iunie, autoritățile au declanșat o operațiune de represalii împotriva protestatarilor, la care au fost aduși și mineri din Valea Jiului. Din actele administrate a rezultat „conivenţa” la nivelul planificării planului infracţional, între Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, alături de alte persoane cu putere de decizie.. Represaliile au fost puse în aplicare prin intermediul altor persoane neparticipante la înțelegere.
„Pentru disimularea atacului, a fost construit un scenariu cu scopul ca adevăraţilor atacatori să li se piardă urma. O componentă importantă a acestui scenariu a constituit-o comunicarea publică, manipulativă, cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanţii pentru valorile democratice. Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului - Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, precum şi conducerea SRI, respectiv Virgil Măgureanu, cu participarea lui Adrian Sârbu, consilier al primului-ministru,
ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară şi civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuţie de natură şi conţinut diferite la fapte produse la o scară impresionantă. În tabloul infracţional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziţie inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea şi orchestrarea comiterii infracţiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menţionate”, susțin procurorii din Dosarul Mineriadei.
Petre Roman și represiunea din 13 iunie
Anchetatorii au arătat că în 13 iunie 1990, factorii de decizie de la acel moment au pus în practică acțiunea represivă împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii. În atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Acţiunea represivă, au mai arătat procurorii, a avut caracterul unui atac generalizat şi sistematic. Astfel, patru persoane au fost omorâte, prin împușcare, iar alte două au fost violate. Un număr de 1.315 persoane au fost agresate fizic și psihologic. De asemenea, au fost arestate nelegal, pe motive de ordin politic, 1.214 persoane.
În dimineaţa respectivă, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la Unitatea Militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne. Aici au fost reținute ilegal până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
Atacul asupra unor instituții
Concomitent, forțele de represiune au pătruns fără drept, în sediile Institutului de Arhitectură şi al Universităţii din Bucureşti. Acestea au fost percheziționate, iar persoanele aflate în incintă au fost agresate și date afară. Conform hotărârii luate de Petre Roman și ceilalți factori politici din conducerea FSN, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la IMGB și mineri.
Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor. Astfel, au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, ale Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii. S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine împotriva populației civile. Astfel, au fost împuşcate mortal patru persoane.
Represiunea pusă la cale de Petre Roman și ceilalți a continuat în zilele de 14 şi 15 iunie 1990. Minerii și muncitorii aduși la București s-au transformat într-o adevărată forţă de ordine, paralelă organizate potrivit legii. Aceștia au devastat sediile partidelor politice de opoziție, dar și locuințele principalilor lideri politici din opoziţie. Au fost distruse și devastate sedii ale publicaţiilor independente şi ale unor instituţii de învăţământ.
Petre Roman și tovarășii anchetați de procurori
Parchetul face precizarea că starea de fapt reţinută şi încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021. La această dată, Dosarul Mineriadei a fost restituit la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară. Instanța a anulat toate probele administrate anterior anului 2017 şi a constatat nulitatea actelor de urmărire anterior efectuate.
Procurorii trebuie să refacă ancheta după ce probele strânse au fost anulate în instanţă.
Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu şi ceilalţi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. În decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.