Peştii, la fel de deştepţi ca şobolanii

Peştii sunt la fel de inteligenţi ca şobolanii atunci când se află în pericol, susţine un cercetător britanic, autorul unui studiu care distruge mitul "memoriei de trei secunde" a peştilor de acvariu..

Dr. Mike Webster, de la Universitatea „St. Andrews“, din Scoţia, spune că peştii de acvariu, precum popularii guppy, sunt capabili de performanţe intelectuale similare celor ob- ţinute de şoareci sau şobolani. În plus, adaugă acesta, peştii se comportă într-o manieră similară oamenilor atunci când sunt în pericol.

Pentru a putea observa comportamentul individual al peştilor, dr. Mike Webster a separat un peşte de grup printr-un perete de sticlă aşezat în acvariu, relatează publicaţia „The Sunday Telegraph“. Peştele solitar a luat singur deciziile, însă comportamentul acestuia s-a schimbat radical atunci când în acelaşi acvariu a fost pus un prădător, peştele solitar urmând mişcările grupului. „Un exemplu similar de comportament imitativ la oameni este atunci când cineva se află într-o clădire nefamiliară şi porneşte alarma de incendiu. Acest om va urma mulţimea, în loc să se aventureze de unul singur“, explică Webster.

Consideraţi în mod tradiţional animale incapabile să înveţe din cauza memoriei extrem de scurte, peştii se pot descurca într-un labirint, sunt în stare să recunoască alţi peşti şi îşi amintesc care dintre aceştia sunt rivalii lor cei mai de temut.

Un studiu anterior a demonstrat chiar că micuţii peşti de acvariu au o memorie de aproape trei luni şi pot distinge diferite forme, culori şi sunete.