Sloganul „Nicio masă fără pește” ne aduce aminte de vremurile în care românii nu prea găseau în magazine decât creveți și sardine. În prezent, un român consumă, în medie, 5 kilograme de peşte pe an, faţă de 10 kilograme înainte de 1989. În acei ani, peştele rămăsese cam singura proteină animală care se mai găsea pe piaţă, iar asta explică consumul mai mare. România are acum cel mai mic consum de peşte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.
Deși avem de unde alege, consumul redus de pește s-ar explica prin faptul că un kilogram de pește costă mai mult decât un kilogram de carne de porc, de exemplu. Un pește „convenabil” pentru români este pangasiusul. Puțini români știu cât este de toxică această specie de pește. Specialiștii susțin că pangasiusul este extrem de nociv pentru consumul uman.
Pangasiusul provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, poluat din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia.
Pangasiusul este o încrucişare între mai multe specii de peşte. Are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa.
Astfel, peştele nu face altceva decât să se hrănească toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre, potrivit www.antena3.ro