Peste jumătate dintre români, 55%, spun că veniturile le-au fost afectate din cauza pandemiei de COVID-19 - arată un sondaj dat publicității astăzi de Parlamentul European, care analizează percepția a populației din spațiul comunitar cu privire la impactul crizei sanitare.
Cam în aceeași măsură spun că au resimțit problema diminuării veniturilor și cetățenii din Grecia sau Spania. Cei mai afectați se simt însă ciprioții, aproape șase din 10 cetățeni intervievați au declarat acest lucru.
Mai bine de o treime dintre românii participanți la sondaj au mai spus că s-au văzut nevoiţi să își folosească mai devreme decât era prevăzut economiile personale. În privința acțiunilor de la nivel comunitar, 62% cred că Uniunea ar trebui să aibă un buget mai mare pentru a face față efectelor pandemiei. Sănătatea publică ar trebui să fie, în opinia a 65% dintre cei chestionați din țara noastră, principala prioritate, urmată de redresarea economică și de noi oportunități pentru întreprinderi.
Aproape trei sferturi sunt de părere că Uniunea ar trebui să aibă competențe sporite în gestionarea unor crize precum cea provocată de pandemia de COVID-19, cu 8% mai mult decât media europeană, iar marea majoritate a românilor, 82%, sunt de acord ca fondurile europene să fie acordate doar țărilor care respectă statul de drept și principiile democratice. (Rador)