Mai mult de jumătate dintre Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România, care rulează încă pe computerele proprii sistemul de operare Windows XP, se expun, lună de lună, la importante riscuri de securitate, atrag atenția specialiștii Bitdefender, într-un studiu publicat recent.
Pe plan local, compania cea mai expusă la atacul hackerilor, în ultima perioadă, activează în industria serviciilor financiare, dar realizatorii cercetării nu au oferit detalii suplimentare. Potrivit sursei citate, aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici și medii din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar și după întreruperea de către Microsoft a asistenței tehnice pentru acest sistem de operare.
Analiza specialiștilor arată faptul că, la nivel mondial, compania cea mai vizată de amenințări informatice este o firmă de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware în perioada studiului. De asemenea, alte IMM din acest top includ o companie din industria metalurgică din SUA, o firmă de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectură din Spania, o companie de retail irlandeză și un hypermarket de legume și fructe din Australia.
Studiul Bitdefender a fost derulat în perioada martie - aprilie 2014 și a luat în calcul 5.000 de companii din industrii, precum: retail, sănătate, educație și sisteme industriale. Țările în care s-au efectuat interviuri pe această temă au fost România, SUA, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania și Brazilia, însă ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România. Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate pentru internet atestate pe plan internațional. Încă din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. Zilnic, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale pentru 400 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.