Peste 80% din planul anticriză a fost avizat

Mare parte din măsurile economice pregătite pentru a feri România de turbulenţele externe au primit girul cabinetului Tăriceanu.

Agenda economică a viitorului guvern a fost făcută în mare parte de către cabinetul Tăriceanu, care a adoptat astăzi aproximativ 80% din măsurile incluse în planul anticriză, evaluat la aproximativ 10 miliarde de euro.   Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, aplicarea acestui plan va asigura o creştere economică cu cel puţin 2-3 procente în plus, ceea ce se traduce prin încasări la bugetul de stat de peste un miliard de euro anual.

În primele şase luni ale acestui an, România a înregistrat o creştere-record a PIB-ului, de peste 8%. Vosganian a declarat că executivul prevede, de asemenea, reducerea cheltuielilor bugetare prin limitarea posturilor în administraţia centrală.

Astfel, anul viitor, numărul va rămâne la nivelul acestui an, prin adoptarea, în 2009, a legii salarizării personalului bugetar. „Acest proiect prevede ca, în următorii patru ani, cheltuielile cu personalul să fie mai mici decât cele cu investiţiile“, a spus Vosganian. Trei ani de funcţionare pentru 1.000 de euro

Firmele care vor încasa de la stat cei 1.000 de euro pentru fiecare angajare a unei persoane care a rămas fără un loc de muncă de mai bine de trei luni vor fi obligate să funcţioneze cel puţin trei ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate ieri de executiv.

Guvernul a decis, de asemenea, reducerea contribuţiilor la asigurările sociale cu două puncte procentuale de la 1 iulie 2009, potrivit lui Vosganian. Acesta a precizat că de pe urma acestei reduceri vor beneficia angajatorii şi că etapizarea acestei reduceri va depinde de evoluţia economică a anului viitor, deocamdată stabilindu-se doar reducerea de bază.

„Contribuţiile la asigurările sociale vor ajunge astfel, la finalul lui 2009, la 37,5% de la 39,5%, cât este în prezent“, a declarat premierul Tăriceanu. Bonusul fiscal de 5% pentru plata cu zece zile înainte de termen a impozitelor va fi acordat doar persoanelor fizice care nu au restanţe la plata obligaţiilor fiscale faţă de stat, a precizat Vosganian.

MODIFICARE

Economiile, fără impozit pe dobândă Economiile românilor vor fi scutite de impozitul de 16% de la începutul anului viitor, potrivit unei ordonanţe aprobate ieri de executiv. „Am decis scutirea de impozite a veniturilor obţinute din dobânzile la depozitele la termen şi la instrumentele de economisire“, a declarat premierul Călin Popescu- Tăriceanu. Impactul acestei măsuri asupra bugetului de stat se ridică, potrivit ministrului de finanţe, la circa 100 de milioane de euro. Facilităţile au fost introduse prin modificarea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală.

SPRIJIN

Comisioane mai mari, doar cu acordul clientului, din 2009 Introducerea sau modificarea comisioanelor stabilite în contractul de împrumut fără acordul consumatorului este interzisă de anul viitor, potrivit unor măsuri adoptate ieri de executiv cu scopul de a impune reguli mai clare în relaţia dintre bănci şi clienţi.

De asemenea, modificarea dobânzii variabile se va face, începând din ianuarie 2009, în funcţie de indicii de referinţă ai pieţei. „În contract trebuie precizată şi formula concretă în funcţie de care se modifică aceşti indici de referinţă“, a anunţat, ieri, Dan Vlaicu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Totodată, nu pot fi modificate clauzele contractuale referitoare la costuri fără acceptul consumatorului. Vlaicu a anunţat că ANPC va prelua de la Banca Naţională atribuţiile de control în ceea ce priveşte creditul de consum şi cel ipotecar.

Executivul a modificat ieri şi legislaţia privind serviciile imobiliare. Astfel, începând de anul viitor agenţii imobiliari trebuie să prezinte clientului, înainte de încheierea contractului, informaţii privind imobilul care va fi tranzacţionat, sursele de zgomot, umezeală sau poluare, precum şi preţurile practicate în piaţă. Alături de aceste elemente, trebuie să mai apară situaţia juridică a imobilului, nivelul estimativ al costurilor care urmează să fie suportate de consumator şi nivelul comisioanelor practicate de agenţia imobiliară. TVA de 5% pentru locuinţe

Guvernul a mai decis aplicarea unei cote reduse de TVA, de doar 5%, la livrarea locuinţelor care au cel mult 120 de metri pătraţi şi a căror valoare nu este mai mare de 380.000 de lei. Măsura, inclusă în planul guvernamental anticriză, se adresează celor care îşi cumpără prima casă nouă, precum şi celor care decid să se mute într-un imobil mai încăpător, dar care se situează totuşi în limita celor 120 de metri pătraţi.

Reducerea TVA-ului până la nivelul de 5% va fi aplicat şi la livrarea imobilelor sociale destinate căminelor de bătrâni, caselor de copii sau centrelor de reabilitare şi recuperare pentru minorii cu handicap.