Sistemul de termoficare al municipiului Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai mari sursele de poluare din judeţ, va fi modernizat din fonduri europene.
Primele lucrări de modernizare au termen de finalizare 31.12.2011. Recent, Consiliul Judeţean Vâlcea a trimis spre aprobare Comisiei Europene proiectul de investiţii în tehnologie nepoluantă, conform cu standardele UE. Acesta presupune investiţii de peste 73 de milioane de euro, care vor fi alocaţi pentru modernizarea sitemului de încălzire al oraşului. Din această sumă, 50 % provin din fonduri PHARE, 45 % din fonduri de la bugetul de stat iar 5 % vor fi alocaţi de CJ Vâlcea.
Oficialii vâlceni susţin că proiectul nu generează profit, condiţie obligatorie pentru obţinerea fondurilor nerambursabile 100% , iar evoluţia preţului la energia termică trebuie să compenseze doar costurile de exploatare pentru noile instalaţii. Investiţia garantează menţinerea preţului în limita suportabilităţii pentru populaţie cel puţin până în anul 2031.
Astfel, costurile cu energia termică nu vor depăşi 8,5 la sută din venitul mediu net anual al unei familii din municipiul Ramnicu Vâlcea, susţin oficialii vâlceni. Prioritară este reabilitarea cazanului energetic de 420 de tone care funcţionează cu lignit, principala sursă de încălzire a oraşului dar şi principala sursă de poluare . Acesta va fi dotat cu o instalaţie de desulfurare şi cu arzătoare cu Nox redus. În prezent, sistemul de alimentare cu energie termică generează emisii de substanţe poluante în aer, respectiv emisii de Nox, emisii SO2 şi pulberi rezultate din arderea combustibilului. Din cauza instalaţiilor vechi şi uzate, emisia de CO2 este mai mare decât cea normală, cu impact negativ asupra mediului şi a schimbărilor climatice iar 32 % din căldură se pierde în reţelele primare de transport şi în cele de distribuţie. În urma acestei investiţii, este preconizată o diminuare a pierderilor de la 32 % la 15 %.
Proiect lansat de Ministerul Mediului
Municipiul Râmnicu Vâlcea a fost selectat printre cele cinci localităţi din ţară care beneficiază de asistenţă tehnică în vederea pregătirii unui proiect de investiţii pentru finanţare din fonduri PHARE, lansat de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Acesta prevede reabilitarea vechilor sisteme de termoficare în localitaţile cele mai afectate de poluare.
EVZ a intrat în posesia unei informări care arată că sistemul de termoficare actual este învechit şi depăşit tehnic. Potrivit acesteia, SC CET Govora SA atrage atenţia asupra necesităţii refacerii sistemului de termoficare. Concret, în luna noiembrie 2008, Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat cea de-a doua sesiune de preselecţie a cinci noi proiecte de mediu în cadrul Axei Prioritare 3 a Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007 - 2013.
Această axă de finanţare vizează reducerea impactului negativ asupra mediului şi sănătaţii umane cauzat de sistemele municipale de încălzire cu grad ridicat de poluare. În urma preselecţiei, municipiul Râmnicu Vâlcea va beneficia de asistenţă tehnică în vederea pregătirii unui proiect de investiţii pentru finanţare din POS MEDIU AXA 3(care prevede: ,"Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încalzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienta energetică în localitaţile cele mai afectate de poluare"), proiect denumit: “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009 - 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice".
Acesta vizează trei obiective majore: - Conformarea la legislaţia de mediu prin investiţii specifice, în baza aplicaţiei POS MEDIU AXA 3; - Creşterea eficienţei energetice atât prin investiţiile proiectului în sine (modernizare cazan şi electropompe de termoficare ), cât şi prin investiţiile complementare proiectului angajate de Consiliul Judeţean Vâlcea, respectiv Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea ,cu referire la reabilitarea şi modernizarea sistemului de transport al apei fierbinţi respectiv sistemului de distribuţie. - Componenta socială a proiectului se adresează consumatorilor de tip urban (populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea) care reprezinta 85 % din total consumatori racordaţi la sistemul centralizat.
Cele trei obiective au un impact major în plan social, asigurând siguranţa existenţei CET Termoficare ca sursă de producere de energie termică , pe o perioadă de minim 20 de ani, perioadă pentru care s-a realizat analiza cost-beneficiu a proiectului. Apoi, utilizarea cărbunelui lignit din exploatările miniere locale ca şi combustibil de bază ( 97 %) pentru producerea energiei termice şi gaz metan (3 %), conduc la o evoluţie a preţului energiei termice (Gcal) în perioada 2011-2031 care se va menţine în limita gradului de suportabilitate al populaţiei.
Prin implementarea proiectului, costurile cu energia termică nu vor depaşi 8,5 % din venitul mediu net al unei familii din municipiul Ramnicu Valcea, calculat la nivelul unui an, aceasta fiind una din conditiile de eligibilate ale proiectului. Nu în ultimul rând, menţinerea unui preţ competitiv în raport cu preţul energiei termice produs din alte surse alternative va crea premiza extinderii sistemului centralizat la noi consumatori şi reconectarea apartamentelor deconectate în perioada anterioara.
Reţelele de transport a energiei termice, uzate fizic şi moral
Conductele aferente reţelelor de transport şi distribuţie sunt uzate fizic şi moral, fiind necesară înlocuirea lor. În acest scop, a fost iniţiat un program de reabilitare. Cu toate acestea, până în prezent s-au reabilitat doar 3,43 km din reţeaua de transport si 24,5% din reţelele de distribuţie. Din acest motiv, pierderile de caldură în reţele sunt încă mari, ca şi pierderile de agent termic. În total, circa 32% din căldura produsă în sursă se pierde în reţelele primare de transport şi în cele de distribuţie a căldurii. Reţelele termice primare asigură transportul apei fierbinţi de la CET la punctele termice.
Din cele 104 puncte termice racordate la sistem în municipiul Râmnicu Vâlcea 41 sunt concesionate de CET Govora ca operator, restul aparţinând consumatorilor alimentaţi. Reţelele de distribuţie sunt sisteme arborescente, având o lungime totală de 207,5 km, din care 65,542 km traseu pentru conductele de încalzire (bitubular) si de 76,417 km traseu pentru conductele de apă caldă de consum (monofilar). Reţelele de distributie sunt constituite din 3 conducte, încalzire tur-retur si apă caldă de consum. Conductele de distribuţie au fost reabilitate în proportie de 24,5%, dintre care 22,5% în sistem preizolat şi 2% în sistem clasic. Restul conductelor sunt clasice, amplasate subteran, în canale nevizitabile. Principalele probleme care afectează funcţionarea reţelelor de distribuţie care înca nu au fost reabilitate sunt urmatoarele: conductele sunt afectate de coroziune, fisurile conduc la pierderi importante de agent termic, porţiunile neizolate de conductă şi izolaţia necorespunzatoare (umedă, tasată) cauzează pierderi mari de căldură şi corodarea părţii exterioare a conductelor; canalele termice sunt parţial inundate, apa provenită din avarii sau infiltraţii nu se evacuează la canalizare; conductele de recirculare a apei calde de consum sunt inexistente sau scoase din funcţiune.
Aproape 30.000 de familii afectate
În prezent, consumatorii finali beneficiari ai serviciului de alimentare centralizată cu căldura din municipiul Râmnicu Vâlcea sunt: 29 791 apartamente (din 33 376 - total apartamente construite în oraş), reprezentând 670 de blocuri şi 1 890 scari de bloc, grupate în 540 asociatii de proprietari ( aprox 87 500 locuitori ); 111 locuinţe individuale (case) - dintre care 47 au punct termic propriu, fiind alimentate din sistemul de transport, iar celelalte sunt legate la punctele termice centralizate, fiind alimentate din sistemul de distribuţie; instituţii şi alţi consumatori social-culturali (şcoli, gradiniţe, cămine, creşe, biserici, unitaţi militare, spitale, policlinici, Teatre, Case de copii); agenţi economici.