Peste 40 de români suferă un infarct zilnic

Fumatul, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi ritmul cardiac prea mare sunt principalele cauze ale atacului de cord.

Peste un milion de români suferă de cardiopatie ischemică, boală care are un risc mare să ducă la apariţia infarctului miocardic, iar cel puţin 40 de români ajung în fiecare zi în spitale din această cauză. Fumatul, lipsa de mişcare, dieta bogată în grăsimi, colesterolul ridicat, diabetul şi hipertensiunea sunt principalii factori de risc care duc la apariţia cardiopatiei.

Studii recente, prezentate şi în România zilele trecute, cu ocazia Congresului Societăţii Române de Cardiologie, au arătat însă că, pe lângă aceşti factori de risc, şi numărul de bătăi pe minut influenţează pericolul apariţiei unor evenimente coronariene, cum este infarctul. Bolile de inimă, principala cauză de mortalitate

La persoanele cu cardiopatie ischemică, din cauza îngustării şi rigidizării vaselor care irigă inima, nu mai este posibilă trecerea unei cantităţi suficiente de sânge şi de oxigen, şi astfel inima are de suferit.

Statisticile din România în ceea ce priveşte numărul bolnavilor care suferă de cardiopatie nu sunt foarte clare. „Cifra de un milion de persoane cu această boală rezultă din statisticile medicilor de familie, însă ea ar putea fi mult mai mare. În plus, oficial sunt circa 13.000 de infarcte pe an, însă cifra reală este undeva la 20.000. Ceea ce este important de reţinut e că această afecţiune este un ucigaş de primă mână, fiind principala cauză de mortalitate în lume“, a ţinut să precizeze preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Radu Căpâlneanu. Pentru a elimina sau scădea riscul apariţiei cardiopatiei, măsurile cele mai importante constau în alimentaţia sănătoasă, scăderea în greutate, renunţarea la fumat. „Bărbaţii au un risc mai mare să facă mai repede cardiopatie, iar dacă în familie tatăl a murit de infarct şi mama a avut hipertensiune, şi copilul va avea o probabilitate mare să facă o boală cardiovasculară“, a mai explicat profesorul Radu Căpâlneanu. 60 % dintre bolnavii din România, la risc Dintre românii care suferă de cardiopatie ischemică, mai bine de 60 la sută au frecvenţa cardiacă (număr de bătăi pe minut) de peste 70. Această cifră a fost stabilită pentru prima dată în urma unui studiu numit „Beautiful“ şi realizat pe 11.000 de bolnavi cu boală coronariană stabilă (dintre care 800 erau din România). Mai exact, o frecvenţă cardiacă mai mare de 70 de bătăi pe minut creşte cu 46 la sută riscul de infarct miocardic la pacienţii cu boală coronariană ischemică şi cu 38 la sută riscul de a avea nevoie de o operaţie.

Bolnavii care suferă de cardiopatie ischemică trebuie să-şi măsoare periodic pulsul pentru a se asigura că au sub 70 de bătăi pe minut, iar dacă frecvenţa cardiacă depăşeşte această valoare, atunci se impune administrarea de medicamente care să corecteze bătăile inimii.

Ultimul tratament de pe piaţă capabil să corecteze ritmul cardiac este ivabradina, produs care este înregistrat şi în ţara noastră. Acesta este compensat cu 50 la sută, tratamentul lunar prin sistemul de asigurări fiind de circa 100 de lei.

Specialiştii spun că, spre deosebire de alte medicamente recomandate în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, la ivabradină nu s-au constatat efecte adverse. „Acest medicament acţionează doar asupra unor celule şi reduce frecvenţa cardiacă. În general, medicamentele acţionează peste tot şi dau efecte adverse“, a explicat profesorul Roberto Ferrari, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie.