Peste 2.000 de oameni au mărşăluit sâmbătă prin Petroşani, la finalul mitingului de protest organizat de Sindicatul "Muntele", pentru a atrage atenţia asupra situaţiei economice în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi a pericolului ca acesta să intre în faliment, dacă societatea nu va fi ajutată prin măsuri guvernamentale.
Preşedintele Sindicatului 'Muntele', Petre Nica, a declarat că veniturile societăţii nu au crescut de la instituirea stării de insolvenţă şi nici nu au fost prezentate măsuri concrete de sprijin economic. De aceea, afirmă sindicalistul, există riscul ca mii de oameni să intre în şomaj, în numai câteva luni.
Liderul sindical a precizat că falimentul companiei poate fi evitat, chiar şi în situaţia de insolvenţă în care se află CEH, dacă ar exista interes în acest sens.
"Motivul protestului este insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara şi drumul aproape sigur către faliment, în condiţiile în care veniturile societăţii nu fost, sub nicio formă, mărite. Nu s-au găsit soluţii la nivel guvernamental, iar evitarea falimentului se axează doar pe tăierea de drepturi salariale. Astfel, CEH poate lăsa în urmă peste 6.000 de şomeri, în câteva luni. Din păcate, nu toată lumea conştientizează pericolul pe care am încercat, de acum doi ani de zile, să-l arătăm opiniei publice. Nu cedăm la luptă. Oricând se poate face ceva, atâta timp cât este voinţă", a afirmat Nica.
La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogan Hossu, prezent la mitingul de la Petroşani, a afirmat că CEH trebuie să-şi continue existenţa, ca o măsură de interes naţional, dar şi local, ţinând cont de situaţia economică din Valea Jiului.
"Din punct de vedere tehnic, s-au făcut foarte multe greşeli ale conducerii administrative a CEH şi ceea ce noi atragem atenţia este că nu salariaţii trebuie să plătească greşelile făcute de administraţie sau de decidenţii politici, care n-au luat, la momentul oportun, anumite decizii", a afirmat Hossu.
El a menţionat că este nevoie de o restructurare în cadrul complexului energetic, dar a precizat că aceasta nu trebuie să aibă ca obiect reducerile de personalului productiv, ci a celui administrativ.
Pe de altă parte, susţine Hossu, este nevoie de o eficientizare a sistemului prin investiţii în domeniului mediului prin care statul va trebui să le facă pentru buna funcţionare a CEH.
Mitingul de la Petroşani a început în faţa casei de cultură din localitate, în ciuda ploii mărunte la protest fiind prezente circa o mie de persoane. Numărul acestora a crescut ulterior, în faţa participanţilor fiind susţinute mai multe discursuri din partea unor lideri sindicali din Valea Jiului, Gorj şi Hunedoara.
În final, cei prezenţi au plecat într-un marş pe principalul bulevard din Petroşani, protestatarii oprindu-se la sediul CEH din localitate. Oamenii au scandat mai multe lozinci prin care şi-au arătat decizia de a nu renunţa la locurile de muncă.
Mitingul şi marşul de la Petroşani s-au încheiat fără incidente.