Peste 180 de milioane de carduri de sănătate, distribuite în Europa

De la lansarea cardului european de sănătate, în urmă cu cinci ani, peste 180 de milioane de europeni şi-au luat acest document, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, dat ieri publicităţii.

Cardul oferă posesorilor acces la serviciile publice de sănătate (la medic, spital, farmacie) în acelaşi grad cu cetăţenii ţării pe care aceştia o vizitează. Cardul facilitează obţinerea de asistenţă medicală necesară în caz de îmbolnăvire sau de accident în timpul unei vizite temporare în una dintre cele 31 de ţări par ticipante: cele 27 de state ale Uniunii Europene, Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

În Elveţia şi Austria, peste 96% dintre locuitori au un astfel de document, iar în Liechtenstein 99%.

În România, numărul celor care şi-au ridicat un astfel de document de la casele de asigurări, în 2007 şi 2008, a fost de 442.145, aici fiind incluse şi certificatele de înlocuire, care se pot elibera mai rapid decât cardurile.

În ţara noastră, cardul este valabil doar pentru o perioadă de 6 luni. „După această perioadă, cardul expiră şi trebuie înlocuit. Şi în alte ţări europene există termene de valabilitate, pentru a se evita situaţiile în care cetăţenii îşi pierd calitatea de asigurat şi beneficiează de carduri fără a mai plăti con tribuţiile”, afirmă Augustus Cos tache, purtător de cuvânt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.