Cum se reorganizează Fiscul în orașul tău. VEZI unde vor merge oamenii de la unitățile desființate

Conducerea ANAF a decis să închidă 141 de administraţii ale finanţelor publice din localităţile mici cu activitate redusă sau din oraşele mari, dacă sunt situate la distanţe prea mici.

Localnicii din Sinaia, Azuga, Ocna Sibiului, Cisnădie sau Abrud vor pierde mai mult timp şi bani pe drum pentru a-şi depune declaraţiile şi a-şi plăti impozitele. În această situaţie sunt şi mulţi alţi români din mai multe oraşe mici, care nu vor mai avea administraţii financiare, începând din zilele următoare. Cele mai multe administraţii financiare, zece la număr, vor fi închise în judeţul Prahova. Iar câte şase sedii vor pune lacătul pe uşă în Argeş, Bacău, Constanţa, Harghita şi Maramureş. Conducerea Fiscului a hotărât să închidă 141 de administraţii financiare din unele localităţi mici din ţară sau din oraşele mari unde există mai multe unităţi fiscale apropiate unele de altele.

Lista sediilor care vor fi închise în următoarele zile este afişată pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), www.anaf.ro. Tot acolo, la secţiunea "Legislaţie" găsiţi şi Anexa la ordinul preşedintelui ANAF nr. 2224, document care conţine toate infor maţiile despre administraţiile desfiinţate şi unde vor fi arondaţi cei rămaşi fără unitate fiscală în apropiere. De exemplu, firmele şi persoanele fizice care erau arondate unităţii fiscale din Sinaia şi Azuga îşi vor depune declaraţiile în oraşul Buşteni, iar contribuabilii din Cisnădie, Rîu Sadului şi Sadu, judeţul Sibiu, vor trebui să facă drumuri până la admi nis traţia financiară din Sibiu.

Programul reorganizării

Sorin Blejnar, şeful ANAF, a explicat, acum circa două săptămâni, că urmează să fie închise administraţiile financiare care fie au o activitate redusă, fie sunt situate la o distanţă prea mică de alte unităţi fiscale.

Oficialii ANAF au anunţat că activitatea ghişeelor tuturor administraţiilor financiare şi direcţiilor generale ale finan ţelor care lucrează cu publicul va fi oprită de pe 30 iunie, ora 12.00, până pe 5 iulie, ora 8.30. În această perioadă, nu vor putea fi depuse declaraţiile on-line.

Funcţionarii direct implicaţi în reorganizare vor efectua ore suplimentare sâmbătă, 2 iulie, şi duminică, 3 iulie, pentru a nu perturba activitatea instituţiei, dar şi pentru a urgenta rearondarea contribuabililor la noile administraţii, iar transferul informaţiilor să se facă în condiţii optime.

  • Vezi AICI dacă oraşul tău se găseşte pe lista administraţiilor financiare care vor fi închise
  • Vezi AICI unde sunt arondaţi contribuabilii cărora li se desfiinţează AF-urile

CONCEDIERI

Garda Financiară se reorganizează

Majoritatea comisarilor Gărzii Financiare vor trebui să dea examene pentru a-şi recăpăta funcţiile. Luni, 1.063 angajaţi ai Gărzii, din totalul de 1.383, au primit preavize. Potrivit reprezentanţilor Gărzii Financiare, persoanele vizate au la dispoziţie câteva zile pentru a opta pentru unul din cele 767 de posturi vacante, pe care le-a publicat instituţia pe site-ul său.

"Angajaţii care au primit preavize mai au timp până vineri, 1 iulie, să-şi exercite opţiunea pentru un post unde vor să lucreze. Cererea oficială trebuie depusă şi înregistrată la secretariat", ne-au spus reprezentanţii Gărzii. Potrivit acestora, examenul pentru posturile rămase vacante va avea loc pe data de 11 iulie.

În replică la decizia Fiscului, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a declarat că va ataca în instanţă ordinul preşedintelui ANAF, pe motiv că angajaţii Gărzii nu pot primi mai întâi preaviz, după care să fie examinaţi.

În total, prin reorganizarea ANAF şi a structurilor subordonate, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, vor fi concediaţi peste 2.000 de angajaţi. Ei nu vor primi plăţi compensatorii şi vor fi incluşi în corpul funcţionarilor publici.