Cele mai importante ministere angajatoare sunt Internele, Sănătatea şi Justiţia.
Sistemul bugetar este cel mai mare angajator din această perioadă. Statul scoate pe piaţă peste 11.000 de locuri de muncă, mai mult de jumătate dintre acestea fiind în structurile poliţiei, conform revistei „Capital”. Toate acestea au fost obţinute de diferite ministere prin derogări de la ordonanţa de urgenţă prin care guvernul Boc a decis, chiar la început de mandat, blocarea posturilor vacante din sistemul bugetar. Se caută poliţişti Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) va beneficia de cea mai mare creştere de personal - instituţia a primit bani de la buget pentru a plăti salariile a încă 6.200 de poliţişti. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gheorghina, MAI va primi 180 de milioane de lei în plus pentru salarii. Ministrul sănătăţii, Ion Balzac, se pregăteşte şi el de angajări. În sistem vor intra 1.500 de medici specialişti, tot atâţia rezidenţi şi 130 de medici primari, asistente, îngrijitoare şi infirmiere.
Conducerea ministerului spune că, de fapt, numărul de posturi vacante din sistem ajunge la 24.000, multe spitale din ţară lucrând fără medici specialişti. Un alt domeniu care-şi întăreşte forţele anul acesta este justiţia. Cătălin Predoiu a obţinut derogare pentru câteva sute de posturi pentru judecători, cât şi pentru angajaţi în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, personal auxiliar de specialitate şi 11 posturi pentru experţi care vor lucra în minister pe proiecte finanţate din împrumuturi externe.
De lucrători au nevoie şi ministerele proaspăt înfiinţate - Ministerul Turismului şi cel al Tineretului şi Sportului. Aici vor putea fi angajate aproape 600 de persoane, exclusiv demnitarii şi posturile aferente pentru cabinetele miniştrilor. Bugetul e pregătit să plătească salarii şi pentru câteva noi posturi de la Curtea de Conturi, precum şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.