Peste 11% dintre români suferă de diabet și au fost diagnosticați. Mdedicii cred că sunt încă mulți care nu știu că suntolnavi

Peste 11 procente dintre români suferă de diabet, arată rezultatele finale ale Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). În topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). În Vestul și Centrul țării se găsesc cei mai puțini diabetic.

Aproximativ 5% din populația județului Timiș are diabet zaharat și se află în evidențele medicilor diabetologi, arată datele Casei Județene de Sănătate. Statisticile, centralizate la finalul primelor nouă luni ale lui 2017, indică un număr total de 30.289 de persoane care suferă de această boală.

Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, înregistrându-se, totdată, o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât în rândul bărbaților.

Totuși, din cauză că în multe cazuri diabetul zaharat poate să rămână nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare. Federația Internațională de Diabet atrage atenția că rata nediagnosticării poate ajunge chiar și la 50%, potrivit ediției 2017 a Diabetes Atlas. De altfel, rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic de specialitate au stabilit o prevalență a diabetului zaharat de 8.2% în populația adultă – 20-79 de ani - din Regiunea Vest (Timiș, Caraș Severin, Arad, Hunedoara), cu aproape o treime mai mică decât media la nivel national, de 11.6%.

„Diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet, este o afecțiune tăcută, care poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienți la care diagnosticul este pus în momentul în care sunt instalate deja complicații, care pot avea implicații grave, ce afectează puternic calitatea vieții. De aceea, dacă sunt observate semne precum senzație de sete puternică, senzație de foame, lipsa energiei, oboseală accentuată, urinări dese, pierdere în greutate dintr-o dată sau vedere în ceață trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președinte ales al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și decan al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș" Timișoara, la conferința organizată în cadrul Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul” – ediția Timșoara 2017.

Având în vedere că apariția diabetului de tip 2 este asociată cu factori de risc comportamentali, care pot fi controlați (ex: obezitate, sedentarism, alimentație nesănătoasă), specialiștii atrag atenția importanței adoptării unui stil de viață sănătos în prevenirea sau întârziera instalării afecțiunii.

Totodată, testarea periodică a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului, permițând intervenția specialiștilor din timp. Timișorenii își pot testa glicemia azi între 9 și 16, gratuit, la standul amenajat în fața Operei.