Peste 1.000.000 de infectări în Brazilia. OMS: Intrăm în faza periculoasă
- Tudor Borcea
- 20 iunie 2020, 14:29
Înainte de Brazilia, numai Statele Unite au trecut acest prag simbolic de un milion de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Gigantul latino-american va trece probabil de 50.000 de decese, după cele 48.954 înregistrate vineri.
Dacă SARS-CoV-2 și-a încetinit progresia în Europa, unde măsurile de ieșire din izolare continuă, el progresează inexorabil în America Latină.
În Mexic, bilanțul pandemiei a depășit, vineri, pragul de 20.000 de morți, a anunțat guvernul, precizând că au fost înregistrate peste 5000 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus într-o singură zi.
Prin urmare, autoritățile din Mexico City au întârziat reluarea activităților economice în capitală, programată inițial pentru luni, cu o săptămână, în încercarea de a reduce numărul de infecții și spitalizări.
Columbia a înregistrat 95 de morți într-o singură zi, vineri, trecând pragul a 2.000 de decese de la începutul epidemiei.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că lumea intră într-o „fază periculoasă”.
„Virusul continuă să se propage rapid, el rămâne în continuare mortal iar majoritatea persoanelor sunt expuse”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că agenția a numărat, joi, peste 150.000 de noi cazuri, un record pentru o singură zi, de la începutul epidemiei.
Cifra globală de 456.000 de morți (și peste 8,5 milioane de cazuri de infectări) a fost atinsă vinery, potrivit statisticilor oficiale strânse de AFP, dar pe care experții o estimează ca subdimensionată.
Ghebreyesus a recunoscut că „în mod evident, mulți oameni s-au săturat să rămână acasă. Țările sunt dornice să își redeschidă societatea și economia ”, dar sfârșitul măsurilor de izolare sau de restricționare a mobilității face ca lumea „ să intre în lume într-o fază nouă și periculoasă ”, a avertizat el.
Europa, în plină reluare a activităților, este în mod specia vizată.
Autoritățile sanitare italiene au solicitat, de asemenea, vineri „prudență” după ce au observat săptămâna trecută „semnale de avertizare legate de transmiterea” Covid-19, în special la Roma, indicând că „circulația virusului este încă importantă”.
De partea cealaltă a Alpilor, guvernul francez a anunțat în noaptea de vineri spre sâmbătă redeschiderea, de luni, a cinematografelor și cazinourilor, adăugând că stadioanele vor primi din nou publicul începând cu 11 iulie, fără a depăși totuși maximul de 5.000 de spectatori.
În fața crizei economice foarte grave cauzate de pandemie, liderii Uniunii Europene s-au întâlnit vineri prin videoconferință, fără a lua totuși nicio decizie. Ei intenționează să se întâlnească la mijlocul lunii iulie la Bruxelles pentru a găsi un acord cu privire la un plan masiv de relansare a economiei europene.
Un acord cu privire la acest plan de 750 de miliarde de euro, destinat să scoată țările din Bătrânul Continent dintr-o recesiune istorică, va marca un pas major în construcția europeană. Deoarece această sumă va fi împrumutată pentru prima dată în numele UE pe piețe, încălcând tabu-ul unei datorii europene comune