Consultanţii în design interior sunt de părere că aceste accesorii trebuie alese în funcţie de stilul încăperii.
Primele lucruri care sunt observate atunci când un musafir calcă în casa ta sunt, potrivit specialiştilor în domeniu, perdeaua şi draperia. Practic, acestea constituie elemente de decor deosebit de importante, care „sar în ochi“ de la prima vedere. „Fie că sunt draperii somptuoase, din materiale preţioase, precum catifeaua şi mătasea, fie că sunt mult mai modernele şi funcţionalele storuri, acestea dau personalitate oricărui spaţiu, prin culoare, textură, design sau accesorizare“, afirmă consultantul în design Alina Neacşu, directorul general al Linea Casa Interior. Păstrează echilibrul Pentru draperie şi perdea se poate alege dintr-o varietate de texturi - de la in până la mătase naturală, în fel de fel de combinaţii cromatice. Însă, indiferent despre ce fel de material este vorba, în această alegere, spun experţii în amenajări, este bine să se ţină cont de ambient.
„Trebuie să se meargă pe aceeaşi idee dominantă din locuinţă, fie că este vorba de rustic, clasic ori modern. Este important să existe un echilibru şi să se respecte nuanţa, materialul, gama cromatică, incluzând husa de la fotolii, pledul de pe pat“, consideră designerul de interioare Diana Borundel, profesor la Şcoala de Arte, Secţia decoraţiuni şi amenajări interioare. Spaţiu armonios
De asemenea, specialiştii recomandă să se ţină cont şi de stilul mobilierului. Pentru a realiza un decor potrivit fiecărui interior şi fiecărei persoane, este necesar să se combine culorile, materialele, texturile, în aşa fel încât să se potrivească atât personalităţii celor care locuiesc în casă, cât şi locuinţei.
„Important este să ştim de la început cum anume ne dorim draperiile: liniştite, în culori neutre şi croială simplă, transparente şi uşoare, sau poate bogate, care să confere încăperii un aer ultraluxos, în culori tari şi texturi elaborate“, mai explică Alina Neacşu.
Foarte important pentru obţinerea efectului final dorit este tipul ţesăturii. „Cele din fibre naturale, din lână, «cad» frumos fără prea mari eforturi. Cele din mătase sau bumbac trebuie drapate şi aranjate în forma dorită. Ţesăturile din in se şifonează foarte repede“, argumentează Alina Neacşu.
Pentru ca aspectul general să fie complet, draperiile şi perdelele pot fi accesorizate cu ciucuri decorativi, bride din materiale asemănătoare sau complementare cu materialul. „De exemplu, dacă am optat pentru draperii din materiale uşoare, de mătase, organza, atunci putem armoniza spaţiul alegând o lustră sau abajurul unei lămpi din acelaşi material“, spune designerul Elena Seserman. Şi designerul Rodica Argint subliniază acest aspect: „Fiecare accesoriu trebuie legat de conceptul general. Este important să se ţină cont şi de culoarea pereţilor“.