Personajul influent din România care a autorizat misiunea Black Cube

Personajul influent din România care a autorizat misiunea Black Cube

Evoluția evenimentelor impune să tragem cîteva concluzii, acum când dosarul ”Black Cube” pare să fi depășit granițele penalului și a ajuns să aibă nevoie de medierea președintelui țării. Adică a pășit în politica pură.

În ultimele zile s-au aflat mai multe informații și ele par disparate, dar adevărul este că fiecare dintre ele își are locul în mozaicul acestui scandal. O să mă folosesc de  informațiile din Evenimentul Zilei și de cele difuzate de Digi24 pentru prima concluzie. Este legată de identitatea clientului agenției Black Cube.

Român sau israelian

Pentru asta e nevoie de o scurtă recapitulare, Pe 30 martie au venit la București 3 agenți, Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkstein. Fiecare avea misiunea foarte clară, David trebuia să afle adresele de email ale 11 persoane, Ron să intre în acele căsuțe poștale iar Yossi să preia datele și să le ducă la sucursala din Londra. Pe 2 aprilie, Ron și David ar fi trebuit să-i predea lui Yossi, la Aeroportul Otopeni, stickul cu datele culese precum și telefoanele cu cartele prepaid folosite. Sunt reținuți înainte de a apuca să le predea și Yossi fuge.

Ce declară ei despre comanda executată la București? Că misiunea fusese organizată de doi directori, foști ofițeri Mossad, Dan Zorella și Avi Yanus, dar nu cunosc numele celui care a angajat firma. Ei știu că e o persoană cu influență în România. Nici măcar nu am aflat de la ei dacă e vorba de un român sau de un israelian. Chestia cu autorizarea este evident o tâmpenie, inventată fie de șefii agenției, ca să-și convingă angajații să vină la București, fie chiar de cei doi arestați, pentru a-și forma o apărare oarecare. Este logic pentru oricine că nicăieri în lume spargerea căsuțelor poștale nu e legală și un privat nu poate fi autorizat să o facă.

În concluzie, cel care a angajat Black Cube are influență aici, dar ea e mult exagerată în capul spionilor arestați, dar nu știm dacă e român sau israelian. Din altă succesiune de evenimente aflăm, însă, că e influent și în Israel.

Nu cred că supărarea șefei DNA pe SIE e produsă doar de lipsa de colaborare pentru prinderea unor escroci de teapa lui Horia Simu. Mai degrabă explicația stă în declarația lui Daniel Horodniceanu care a spus că au doar indicii despre identitatea clientului Black Cube și că nu a primit ajutor de la SIE deși a solicitat.

Influent în România și Israel

În general, când e vorba de o anchetă peste hotare, procurorii apelează la o comisie rogatorie, adică se formulează întrebări pentru diverși suspecți sau martori și ele sunt transmise autorităților din țara respectivă. Ce înseamnă că DIICOT – instituție celebră pentru buna cooperare cu procurori din alte state – are doar ”indicii”?

Era de așteptat – având directorii învinuiți în cauza de la București – ca agenția să nu colaboreze. Mai mult, firmele de investigații au un crez din a nu-și dezvălui clienții, dacă nu au acordul acestora. Ce nu era de așteptat e că se pare că nici autoritățile israeliene nu ajută în anchetă. Asta e clar, pentru că altfel nu era necesar ajutorul SIE.

Tragem, așadar, a doua concluzie despre client, este influent și în Israel sau, dacă e român, are acolo prieteni foarte influenți, capabili să determine Israelul să ignore o cerere a statului român.

Și ajungem iar la SIE. E greu de crezut că DIICOT se aștepta la o notă informativă despre relația comercială dintre o firmă și o persoană fizică. Sau ca vreun membru al rezidenței de acolo să întrebe pe la Mossad dacă nu cumva au idee ce clienți mai au pensionarii din serviciu.

Atenționarea lui MRU

Mai degrabă, cred că atacul la SIE viza o cerere personală adresată unui personaj din acest serviciu, care are relații foarte bune în Israel, poate chiar cu persoanele care acum lucrează în firmă și acea persoană a evitat să se implice la nivel de relații directe și nu doar instituțional.

Singura persoană care-mi vine în minte și care să dețină bagajul de cunoștințe directe în Israel este directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu. Studii de specialitate ebraică, relații excelente cu Israelul din perioada cât a condus prima oară serviciul, 2007-2012, despre el se afirma că îl cunoaștea chiar pe Meir Dagan, cel mai longeviv șef al Mossad.

Dagan a condus agenția între 2002 și 2012, după care a înființat Black Cube, Zorella și Yanus fiind foștii săi subalterni. Anul acesta, Dagan a murit, dar aproape întreg consiliul de administrație al Black Cube este format din foști colaboratori ai săi.

Așa că, opinia mea este că vâlva din ultimele zile din jurul SIE reprezintă doar atenționarea lui MRU că e nevoie de ajutorul său direct în transformarea indiciilor DIICOT în certitudini.

Și dacă președintele spune că divergențele dintre DNA și SIE s-au rezolvat...