Persoanele cu handicap, taxate pentru 160.000 €

Guvernul nu dă niciodată nimic pe gratis. Obiceiul de a da cu o mână şi de a lua cu cealaltă se confirmă şi în cazul reducerii cotei de contribuţii la bugetul asigurărilor de sănătate de la 6,5% la 5,5% începând cu 1 iulie.

Ministerul Sănătăţii, condus de Eugen Nicolăescu încearcă să-şi recupereze pierderea de la informaticieni şi de la salariaţii cu handicap. Aceste două categorii de angajaţi plăteau până în prezent contribuţ ia la asigurările de sănătate din valoarea salariului minim pe economie, indiferent de câţi bani primeau.

Odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial nr. 484 din 30 iunie, ei trebuie să plătească 5,5% din întreg salariul.

Nota de fundamentare a ordonanţei, însă, nu prezintă calcule sau estimări privind sumele care ar putea fi aduse la buget prin această modificare. În schimb, documentul susţine că „sistemul sanitar s-a aflat o bună perioadă de timp într-o stare de criză prelungită datorată, în principal, subfinanţării acestuia“.

Lege fără bază

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ne-a confirmat că nu au fost făcute calcule înainte de transformarea propunerii în lege. „Aceste calcule nu aveau cum să se facă, deoarece nu ştim câţi informaticieni sunt angajaţi. Datele vor fi cunoscute după prima lună de colectare“, ne-a declarat acesta.

Însă, potrivit calculelor EVZ, bazate pe datele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, ale Institutului de Statistică şi pe estimările patronatelor, „marele câştig“ pe care mizează Ministerul Sănătăţii se ridică abia la 1,1 milioane de euro pe lună. Din salariile angajaţilor cu handicap se vor colecta aproximativ 160.000 de euro, iar din cele ale lucrătorilor în IT - 962.000 de euro.

Această sumă este foarte mică şi oricum ar fi fost acoperită datorită creşterilor salariilor, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

VEZI ŞI:

Impozite pentru angajaţii cu handicap şi programatori