Rovana Plumb a declarat că vrea să crească pensiile, și să plătească pentru îngrijirea la domiciliu a bătrânilor.
Intenţiile ministrului Muncii au fost dezvăluite în emisiunea „După 20 de ani” difuzată, ieri, de Pro TV. Dacă până la venirea la putere reprezentanţii PSD vorbeau despre crearea unui million de locuri de muncă, acum, discursul a devenit mai nuanţat.
Milionul de joburi a scăzut la 400.000
Ministrul Rovana Plumb a declarat că, treptat, până în 2016, Guvernul doreşte o creştere reală a numărului de salariaţi cu cel puţin 400.000, în special prin stimularea economiei sociale, precum şi scoaterea unui milion de locuri de muncă din zona gri și neagră. Acest lucru se va petrece prin intensificarea controalelor pentru depistarea muncii la negru şi acordarea facilităţilor pentru angajatori, a mai spus ministrul. Salariul minim ar urma să crească la 900 de lei de la 1 iulie şi ar trebui să ajungă la 1.200 de lei, în 2016.
Privitor la facilităţile fiscale acordate angajatorului, practica a arătat că atunci când acestea sunt suprimate, dispar şi locurile de muncă.
Pensii mai mari, în 2015
Ministrul Muncii a mai spus că, în 2015, pensiile vor fi majorate cu cel puţin 4% sau chiar mai mult - 4,4%. Ea a adăugat că are în vedere introducerea pensiilor ocupaţionale (pilonul IV) şi a avansat anul 2016 pentru materializarea acestei intenţii.
Bani europeni pentru tinerii şomeri
Oficialul a mai spus că are în vedere şi reducerea numărului de şomeri în rândul tinerilor (acum rata şomajului este de circa 25% la această categorie socială). Ministrul a precizat că este vorba despre programe cu finanţare europeană care sunt concrete şi ţintite către acestă categorie.
Ea a mai spus că intenționează să crească mobilitatea tinerilor, prin acordarea unor prime de mobilitate şi nu numai. Potrivit acesteia, sunt luate în calcul şi acordarea unor prime de încadrare şi de instalare, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unor activităţi independente.
Rovana Plumb a făcut declaraţii şi în ceea ce priveşte îngrijirea bătrânilor. Ea a spus că ,în viziunea sa, aceasta ar trebui făcută, în majoritate, la domiciliu şi nu în centre, iar rudele care au grijă de vârstnici să fie plătite pentru acest lucru. Externalizarea ser viciilor se practică în multe ţări ale UE, fiind varianta cea mai avantajoasă financiar pentru stat. Este o măsură eficientă, cu atât mai mult în România, unde multe dintre centrele de îngrijire a bătrânilor arată ca nişte lagăre.