ORAŞUL DE VIS. Sectorul 2 are parte de două dintre cele mai periculoase cartiere mărginaşe ale Bucureştiului: Pantelimon şi Colentina. De ani buni, localnicii sunt martorii unor bătăi groaznice între găşti, dar soluţiile se lasă aşteptate.
Tramvaiul 21 merge liniştit până intră pe Şoseaua Colentina. "Acum câteva zile, m-am speriat să mor. Se băteau două cete, cu pietre aruncate peste drum. Când aud "trosc" în spatele meu", spune Nuţa Stănescu, mama unui copil de 10 ani. "Îl aveam pe ăsta micu în spate, dacă dădea ăla cu piatra mai sus, în geam, mi-l lovea", se plânge ea. Coboară la Parcul Plumbuita. "Dacă vin noaptea târziu de la muncă, îl chem pe bărbat. Am văzut multe minuni pe aici", mai spune femeia. Europa, stat în stat
La capăt de linie, ca un hoit pe care nimeni nu îndrăzneşte să îl ia din drum, zace complexul "Europa". Între staţia de tramvai şi intrarea în bazar te aşteaptă, din loc în loc, femei care flutură nişte hârtii. Ai zice că fac autostopul, dar ele vând facturi, fără vreo jenă. Când apar poliţiştii, se retrag pentru câteva minute într-un magazinaş din apropiere, apoi ies şi flutură iar din hârtii. La fel se întâmplă cu cei care vând pe marginea trotuarului.
Punct alimentar chinezesc, obiecte tradiţionale chinezeşti, chinese food scrie pe câteva magazinaşe din zonă. Pe altul sunt trecute, în chineză, felurile de mâncare, lângă care apar preţurile în lei. Înţelegi de ce, atunci când intri în "Europa". Trei sferturi dintre tarabele din tablă ruginită, acoperite cu alte table sau foi de plastic prinse aiurea sunt ale chinezilor. Asiaticii care vând zâmbesc tot timpul, cei care sunt patroni vin, după ora 4, în jeep-uri uriaşe, care nu simt gropile şi noroaiele din complex.
La cinci şi jumătate dimineaţa, aproape toate tarabele sunt pline. La 15, se strânge marfa, se trag obloanele. Femeile care mătură strâng grămezile de plastic dintre tarabe şi le aruncă după nişte garaje sau pe un câmp pe care a fost aruncat moloz de la fostele demolări, de după incendii. "Sunt 15 câini aici. Ăştia te rupe, ei ştie că e închis după 3", mă sfătuieşte un domn de vreo 50 de ani, care tocmai închidea una dintre tarabe.
Dacă intri în Europa cu un aparat foto şi un carneţel, vei fi iscodit de la toate tarabele. Dacă intrai cu o sabie la brâu, probabil că atenţia ar fi fost mai scăzută. Este o lume închisă, pe care orice civilizaţie vestică ar respinge-o. Dar, cum hoitul stă pe stradă până putrezeşte, şi Europa pare a avea viaţă lungă la marginea Bucureştiului. În fond, numele de Colentina trimite spre mizerie, lipsă de organizare. Colentina vine de la "colea-n tină" (aici, în noroi). Acesta a fost răspunsul dat de un spătar atunci când a fost întrebat despre locul unde oştenii Ţării Româneşti i-au învins pe turci. "Nimeni nu intră aici"
Când răsare soarele, zona numită "capătu' lu' 14" este plină de seringi folosite. În cartierul Pantelimon, Mihai P. s-a drogat timp de 5 ani. Spune că s-a lăsat acum, dar prietenii încă nu îl cred. "Am tras la seringă 2 ani şi ceva, ajunsesem de 55 de kile", spune tânărul, care are undeva la 1,8 metri. "Eu nu-s de aici, stau lângă parc la Tineretului, da' veneam aici că ne lăsa toată lumea în pace. Nimeni nu intră aici", spune el.
Despre Pantelimon au cântat şi marile trupe româneşti de hip-hop, zona fiind deschisă ca spaţiu al "golăniei", sub toate formele sale. Un pensionar spune că nici măcar la Obor, piaţă importantă pentru Bucureşti, situaţia nu e sub control. Piaţă ieftină, dar "hoţii mişună ca furnicile"
"Hoţii mişună ca furnicile. Şi în magazin, şi în piaţa din spate", spune el. A fost tâlhărit în urmă cu şase luni. "Nu aveam mulţi bani în portofel, de acte îmi era", se plânge bătrânul. Piaţa Obor este amenajată rudimentar, dar este una dintre cele mai ieftine din Bucureşti. Aici vin bătrâni chiar şi din sudul şi vestul Capitalei, pentru un preţ mai bun la legume şi fructe.
"Eu schimb 2-3 maşini să ajung aici", spune Ioana B, o pensionară care locuieşte pe strada Lev Tolstoi, din sectorul 1. "Preţurile sunt foarte mici, dar e şi periculos", spune femeia. Peste tot prin piaţă, se aude "ţigări, ţigări", din guri care au o rapiditate incredibilă. Cred că auzi "ţigări" la fiecare secundă în călătoria printre tarabe. Vatra Luminoasă, Iancului vs Colentina, Pantelimon
Un fost primar al Londrei spunea că priceperea unui edil se măsoară prin iscusinţa de a nu lăsa periferia cu mult în urma centrului. Ori, în sectorul doi, cam acest lucru de întâmplă. Compexul studenţesc din Tei este în paragină, despre Colentina şi Pantelimon am pomenit mai sus, în timp ce în Vatra Luminoasă şi Iancului se trăieşte destul de bine. "Deşi e scumpă, e o zonă bună", spune un om care stă în Vatra Luminoasă.
"Dacă ar fi să îmi aleg un loc în care n-aş vrea să stau în Bucureşti, n-aş vrea în Ferentari şi Colentina", încheie el.