PERICOLUL din telefonul mobil. Namofobia, o boală DEVASTATOARE. Specialiştii trag semnalul de ALARMĂ

PERICOLUL din telefonul mobil. Namofobia, o boală DEVASTATOARE. Specialiştii trag semnalul de ALARMĂ

Telefonul mobil şi tabletele au devenit în ultimii ani aproape indispensabile, mai ales pentru copii. Despre pericolul generat de utilizarea excesivă a acestora medicii şi psihologii au atras de nenumărate ori atenţia.

Cei mici nu se mai dezlipesc de telefoane şi tablete spre disperarea părinţilor şi îngrijorarea medicilor, potrivit observator.tv

Studiile internaţionale arată că peste 85% dintre cei care au o tableta, o folosesc chiar şi în timp ce mănâncă. Iar efectele acestei dependenţe sunt devastatoare, avertizează medicii.

Alexia are 8 ani, aşa că este încă ascultătoare. Dar, nici chiar ea nu a fost întotdeauna aşa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristina, mama Alexiei: Iniţial, îi dădusem telefonul ca să o sunăm cât timp eram la serviciu şi apoi a descoperit jocurile pe telefon

Şi nu s-a mai oprit. Nu mânca decât dacă avea tableta sau telefonul lângă farfurie. La fel ca ea sunt mai toţi copiii generaţiei Z. Iar problema este atât de gravă încât a devenit diagnostic. Dependenţa de telefon se numeşte nomofobie şi afectează din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi. În toate modurile posibile.

Oana Dumitrache, medic specialist diabetolog: De fapt, nu conştientizează ceea ce mănâncă, nu mestecă foarte bine alimentele. Prin supraalimentare o groază de probleme de sănătate pot apărea. Gastrită, chiar cronice în timp, obezitate prin supraalimentare, poate apărea diabetul zaharat juvenil, hipertensiunea arterială.

Potrivit studiilor, 80% dintre minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani au propriul telefon şi acces la internet.

Cristina Fulop, psihoterapeut: Ceea ce se întâmplă este negativ atât la nivel neurologic cât şi la nivel psihologic

Indicat este să instituim reguli în funcţie de vârsta copilului.

Cristina Fulop, psihoterapeut: Până în 3, 4 ani, dacă se poate, deloc în faţa unui ecran luminos, nici în faţa telefonului părintelui. 

Cel mult o oră ar trebui să stea, cu tableta sau telefonul în mână, copiii între 5 şi 9 ani. Statisticile arată că de fapt ei stau de patru ori mai mult. Această dependenţă diminuează capacitatea de concentrare a copilului şi le limitează şi creativitatea.