În actuala criză mondială generată de epidemia de Coronavirus, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, este preocupat că aproape jumătate din cei 108.000 de oameni fără adăpost din acest stat ar putea contracta noul virus în următoarele opt săptămâni.
Conform Agerpres, care citează Reuters, graficul realizat de experţi a indicat că în opt săptămâni, cu o rată de infectare de 56%, 60.000 de persoane fără adăpost ar putea avea COVID-19.
Atfel, Gavin Newsom avertizează că acest scenariu va împovăra serios sistemul medical, şi aşa din ce în ce mai solicitat de la o zi la alta.
„Acest lucru este profund îngrijorător pentru populaţia existentă, dar şi mai mult pentru sistemul nostru de sănătate, pentru capacitatea noastră de a-i scoate şi plasa pe aceşti oameni din şi în adăposturi fără să contacteze alte persoane şi să le expună şi pe acestea la risc”, a declarat guvernatorul.
Semnalul de alarmă al lui Newsom a fost lansat în contextul în care statul California este cel mai populat din SUA şi a fost cel mai afectat de noua epidemie, cu 598 de cazuri confirmate până miercuri şi cel puţin 17 decese.
Una dintre măsurile luate de autorităţile din California a fost emiterea unui ordin executiv ce autorizează acordarea sumei de 100 de milioane de dolari municipalităţilor şi districtelor locale pentru a atenua impactul noului Coronavirus asupra persoanelor fără adăpost.
Au fost achiziţionate 1.300 de containere ca adăposturi temporare, iar alte 50 de milioane de dolari au fost alocate pentru transformarea unor moteluri şi hoteluri în adăposturi în care oamenii fără adăpost să poată fi izolaţi dacă au marele ghinion şi contractează temutul virus apărut prima oară în China.
Legat de acelaşi subiect, primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a afirmat că municipalitatea va încerca să-i identifice pe oamenii străzii care sunt cei mai vulnerabili în faţa noului virus.
Foto: om al străzii ieşit la cerşit