Nu puneţi carnea pe raftul de sus şi aruncaţi maioneza a doua zi, pentru a nu face salmonella.
Alimentele trebuie păstrate în frigider la temperaturi potrivite, pentru a nu se altera. Fiecare compartiment este destinat unui anumit tip de produse, tocmai din cauza temperaturii. Carnea, spre exemplu, nu trebuie pusă pe raftul de sus. În general, partea inferioara a frigiderului, situata chiar deasupra cutiilor de legume, este cea mai rece. Aşadar, acolo este cel mai indicat să puneţi alimentele care se alterează mai repede precum peşte, fructe de mare, carne, ouă. În plus, dacă este depozitată pe un raft superior, sângele se poate scurge pe celelalte alimente. Carnea crudă are campylobacter, o bacterie care poate cauza toxiinfecţie alimentară. "Alimentele păstrate inadecvat mai mult de două ore permit multiplicarea bacteriilor şi eliberarea toxinelor. Toxinele respective nu dispar, chiar dacă ulterior alimentele sunt puse la rece. Consumul acestora poate cauza diaree", explică specialistul în microbiologie Marian Neguţ. Bacteriile nu mor la frig Nu uitaţi să spălaţi toate legumele înainte de a le pune în frigider. Bacteriile s-ar putea răspândi şi pe restul alimentelor. "Există bacterii care persistă şi se multiplică şi la temperaturi scăzute. De exemplu, Listeria se multiplică şi la temperatura de 4 grade din frigider. Dintre toate bacteriile, ea e cea mai activă în sindromul diareic. Şi mucegaiurile se multiplică activ la temperaturi scăzute, de aceea, depozitarea alimentelor are o serie de limite", avertizează microbiologul. Un alt aspect important pentru sănătate este curăţarea frigiderului. Specialiştii recomandă ca, o dată la două săptămâni, să îl clătiţi temeinic cu apă, în care să adăugaţi o ceşcuţă de oţet, care are rol antibacterian. "Pentru păstrarea propice a alimentelor este indicat şi să se controleze frecvent temperatura frigiderului, mai ales în perioada de vară. Temperatura perfectă este de 4 grade, nicidecum mai mare 10 grade", conchide Marian Neguţ. Carnea trebuie păstrată pe rafturile de jos, unde temperatura este mai scăzută . Nu aşteptaţi să apară mucegaiul Specialiştii spun că nu trebuie să aşteptaţi apariţia mucegaiului sau a altor semne de alterare înainte de a arunca ceva din frigider. Alimentele pot fi considerate sigure pentru consum doar o anumită perioadă de timp. De exemplu, ouăle pot fi ţinute chiar şi 30 de zile în siguranţă, pentru că nu se consumă crude, iar fructele şi vegetalele se pot păstra până la o săptămână. În schimb, lactatele proaspete nu trebuie ţinute mai mult de 4 zile, la fel şi mâncarea gătită. Maioneza făcută în casă nu are voie să fie păstrată mai mult de 6-8 ore, din cauza faptului că, la preparare, se foloseşte şi ou crud. Regula este valabilă şi în cazul salatelor făcute cu maioneză de casă, cum sunt cele de vinete sau boeuf. "A doua zi salatele se aruncă automat pentru că există un risc mare de îmbolnăvire cu salmonella", recomandă microbiologul Marian Neguţ. Citiţi şi:
- Cum te fereşti de bacteria care te jupoaie de viu
- Cât de rele sunt milioanele de bacterii de pe periuţa de dinţi
- Cancerul vine prin aluniţe!
- SURPRINZĂTOR. Află ce afecţiune profesională cauzează pierderi de 5 miliarde de euro anual
- Măşti pentru ten din ingrediente naturale. Vezi trei reţete testate de sute de ani, cu struguri, orez şi năut