PERICOLELE din noaptea de Înviere. Unde au loc cele mai multe INCENDII de Paște

Peste 1.600 de controale au efectuat echipele inspectoratelor pentru situații de urgență, în întreaga țară, în Săptămâna Mare, în urma cărora au aplicat peste 3.000 de amenzi. Pompierii au constatat că peste 100 de unități economice, unități turistice sau biserici funcționau fără autorizație. Numărul incendiilor din această săptămână a fost de 300. În acest context, oficiali din cadrul Inspectoratului general pentru Situații de Urgență (IGSU) au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, care sunt principalele cauze generatoare de incendii, în perioada Sărbătorilor Pascale.

În ultimele șapte zile echipe ale inspectoratelor pentru situații de urgență au efectuat peste 1.600 de controale la obiective economice, unități turistice sau lăcașuri de cult, a comunicat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

S-au aplicat 3.376 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 400.000 de lei și au fost identificate 106 obiective care funcționau fără autorizație de securitate.

În această săptămână pompierii au fost chemați la peste 7.300 de intervenții, dintre care 300 pentru stingerea incendiilor, 30 pentru descarcerarea victimelor unor accidente grave și aproximativ 6.500 pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

În aceeași perioadă, Inspectoratul General de Aviație a executat 125 misiuni aero-medicale pentru transportul persoanelor care aveau nevoie urgentă de asistență medicală și 9 misiuni în sprijinul structurilor operative.

Despre riscul producerii de incendii în noaptea de Înviere sau în zilele de Paște, oficiali din cadrul IGSU au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că, de obicei, focul a produs pagube la locuințele oamenilor și mai puțin în lăcașele de cult. Deși, aproape în fiecare an, s-au înregistrat incidente în care flăcările lumânărilor au ars părul sau hainele unor credincioși, aceste evenimente nu au fost înregistrate la pompieri. IGSU a înregistrat, în schimb, incendii provocate de instalațiile electrice lăsate nesupravegheate în noaptea de Înviere. De altfel, 20 la sută dintre incendiile din această perioadă sunt provocate de instalații electrice defecte sau supraîncărcate. Totodată, nu de puține ori, oamenii au provocat incendii de la grătarele lăsate nesupravegheate sau, în a doua zi de Paște, atunci când unii dintre ei dădeau foc la vegetația uscată. „Profitând de timpul liber, unele persoane igienizează terenurile, dând foc la vegetația uscată. În anii precedenți au fost numeroase cazuri în care focul lăsat nesupravegheat a provocat incendii”, a precizat, pentru „Evenimentul zilei”, purtătorul de cuvânt al IGSU, Ovidiu-Cătălin Chirică.