Strategia Naţională a Locuirii, document elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi aflat în dezbatere publică, include o serie de propuneri care pot afecta accesul românilor la locuinţe noi, susţine Grupul de iniţiativă pentru Asociaţia Investitorilor Imobiliari din România (AIIR).
Într-un comunicat al grupului se precizează că Strategia Naţională a Locuirii propune ca TVA-ul aplicat tranzacţiilor imobiliare să varieze în funcţie de veniturile cumpărătorului, transmite Agerpres.
Etalonul de la care se face diferenţierea va fi venitul mediu din România. Valoarea acestuia este de 2.078 lei (în iulie, conform datelor INS - n. r.), adică aproximativ 460 de euro.
Potrivit acestei propuneri, dacă un apartament este scos la vânzare cu un preţ de 60.000 de euro, un cumpărător cu un salariu de 2.078 de lei va plăti TVA de 5% şi un preţ final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depăşesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% şi un preţ final de 72.000 de euro.
Un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru acelaşi imobil - echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Mai mult, avansul pe care îl va plăti acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul ''Prima Casă".
„Măsura doreşte să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacţii cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic, va fi taxată suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economică a României şi la bugetul de stat, în timp ce situaţia persoanelor cu venituri mici rămâne neschimbată”, precizează reprezentanţii Grupului de iniţiativă.
Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul anului 2016, prevede aplicarea TVA de 5% pentru tranzacţiile imobiliare cu imobile noi, care au preţuri mai mici de 450.000 de lei (echivalentul a circa 100.000 de euro). Tranzacţiile cu imobile noi cu valori mai mari sunt taxate cu TVA de 20%.