Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului României. Potrivit agenției de rating, deficitul bugetar considerabil și instabilitatea de pe plan politic au contribuit la această schimbare. Economistul Adrian Negrescu a vorbit despre consecințele retrogradării ratingului României.
Adrian Negrescu, despre retrogradarea ratingului României
În opinia sa, România ar putea fi împinsă în braţele FMI, după această veste. Mai mult, Adrian Negrescu a precizat că politicienii ar trebui „să trateze cu toată seriozitatea instabilitatea politică reclamată de Fitch”.
Marţi, agenția de rating a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva IDR a țării noastre. Totodată, economistul susține că decizia ar reprezenta „o lovitură pentru credibilitatea României”.
Cel mai mare deficit bugetar din istorie
Specialistul a făcut trimitere la datoria publică a României, precum și la deficitul bugetar uriaș, menționând că acestea au fost luate în calcul de experții Fitch.
„Decizia Fitch reprezintă o lovitură semnificativă pentru credibilitatea României, într-un context economic şi aşa foarte dificil. România reuşeşte, în acest an, o serie de recorduri negative din punct de vedere financiar (cel mai mare deficit bugetar din istorie, cel mai mare împrumut public făcut vreodată, cea mai mare datorie publică din istorie) – care ridicau deja multe semne de întrebare, îngrijorări în rândul investitorilor”, a explicat Adrian Negrescu.
Nevoia unui plan de guvernare stabil
Economistul a atras atenția asupra nevoilor actuale, menționând că este prioritară construcția „unui guvern stabil şi a unui program de guvernare solid”.
Potrivit specialistului, românii vor fi afectați în mod direct de această depreciere.
„Deprecierea ratingului ne va afecta pe toţi în mod direct. Deja asistăm, aşa cum şi BNR afirmă, la plecări de capital din România, iar dobânda la 10 ani s-a dus spre 7,25%, cel mai ridicat nivel din regiune. Fără un plan coerent de reforme, cu un time-line bine definit, fără o reasigurare a investitorilor în privinţa menţinerii fiscalităţii la cotele din prezent, îmi e teamă că drumul spre «junk» este tot mai scurt”, a încheiat Adrian Negrescu.