Specialiştii trag un semnal de alarmă si avertizeaza ca sosurile din comerţ sunt pline cu soluţii chimice. Prin consumul acestor produse există riscul de a ne îmbolăvi estrem de grav.
Specialiştii trag un semnal de alarmă si avertizeaza ca sosurile din comerţ sunt pline cu soluţii chimice. Prin consumul acestor produse există riscul de a ne îmbolăvi estrem de grav.
“Exita sos de maioneza si fara galbenus de oua, iar galbenusul de ou nu depaseste 5 % in sosurile de maioneza cand el ar fi trebuit sa fie de cca 30%.
Exista sosuri in care gasim pana la 10 lingurite de zahar pe o suta de grame de produs” , a declarat Costel Stanciu, președinte ANPC, pentru b1.ro
Astfel de produse ajung fara nicio problema in cosurile de cumparaturi si pe mesele romanilor.
„Ajung si din cauza noastra, a consumatorilor, pentru ca nu acordam o atentie suficienta produselor alimentare. Nu ne uitam cu atentie pe eticheta, nu stim despre ingredientele care fac parte din acel rodus alimentar. Și statul, care ar trebui sa își protejeze cetatenii și sa introduca prin acte normative restrictii referitoare la compozitia alimentelor, nu se implica mai mult”, mai spune directorul APC.
Printre cele mai periculoase substante care se regasesc în sosurile de pe rafturi sunt aditivii E102, care agraveaza astmul, E 150C care poate declansa alergii.
Acidul sorbic poate provoca reactii alergice iar sorbatul de potasiu, E202 poate fi mutagen pentru celulele sangelui. Alimentele ce conțin E 270, acidul lactic, nu trebuie consumate de copiii mici.
Tartrazină este un colorant sintetic- agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului.
E 133 - Albastru briliant este un colorant albastru - poate provoaca alergii la persoanele cu astm moderat.
E 150A - Caramel simplu - poate provoaca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale.
E 200 - Acid sorbic -poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii.
E 202 - Sorbat de potasiu- irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
E 223 - Metabisulfit de sodiu- poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând şoc anafilactic.
E 270 - Acidul lactic- poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale.
Alimentele ce conțin E 270 nu trebuie consumate de copiii mici.
E 330 - Acid citric -poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.
E 509 - Clorura de calciu -poate provoca reacții cum sunt dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
E 621 - Monoglutamatul de sodiu - poate produce dureri de cap, slăbiciune.
Cei mai mulţi aditivi alimentari sunt substanţe chimice fără echivalent in natura, care se adaugă in alimente pentru a modifica gustul, mirosul, culoarea si aroma produselor, respectiv pentru a prelungi durata de păstrare a alimentelor.
Specialiştii trag un semnal de alarmă si avertizeaza ca sosurile din comerţ sunt pline cu soluţii chimice. De exemplu, sosul de usturoi, atat de iubit de români, conţine peste 7 substanţe chimice, dar şi mult zahar.
O noua alerta a fost lansata de specialistii in alimentatie. De data aceasta este vorba despre sosuri. Peste 150 de astfel de produse au fost analzate de specialistii de la Asociatia Pro Consumatori. Rezultatele sunt uluitoare.
Un sfert din sosurile de maioneză analizate conţin câte 7 substanţe chimice, Sosul Taco Salsa are in compozitie soluţie de dezgheţat şosele! Jumătate din ketchup-urile si sosurile de roşii analizate conţin câte 2 tipuri de conservanţi, iar sosurile de soia sunt soluţii de saramură cu gust de soia!
“Exita sos de maioneza si fara galbenus de oua, iar galbenusul de ou nu depaseste 5 % in sosurile de maioneza cand el ar fi trebuit sa fie de cca 30%.
Exista sosuri in care gasim pana la 10 lingurite de zahar pe o suta de grame de produs” , a declarat Costel Stanciu, pre;edinte ANPC, pentru B1 TV.
Astfel de produse ajung fara nicio problema in cosurile de cumparaturi si pe mesele romanilor.
„Ajung si din cauza noastra, a consumatorilor, pentru ca nu acordam o atentie suficienta produselor alimentare. Nu ne uitam cu atentie pe eticheta, nu stim despre ingredientele care fac parte din acel rodus alimentar. Și statul, care ar trebui sa își protejeze cetatenii și sa introduca prin acte normative restrictii referitoare la compozitia alimentelor, nu se implica mai mult”, mai spune directorul APC.
Printre cele mai periculoase substante care se regasesc în sosurile de pe rafturi sunt aditivii E102, care agraveaza astmul, E 150C care poate declansa alergii.