Pericol major pentru piețele bursiere din întreaga lume

NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 15: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on November 15, 2019 in New York City. As trade talks with China show some progress, the Dow Jones Industrial Average rose 222 points to close above 28, 000 for a new record. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Piețele bursiere din întreaga lume au suferit pierderi istorice în primele trei luni ale anului pe fondul vânzărilor  masive din cauza pandemiei, relatează CNN.

Media Dow Jones Industrial și cea a FTSE 100 din Londra au înregistrat cele mai mari scăderi trimestriale din 1987- 23%, respectiv 25%. S&P 500 a pierdut 20% în timpul trimestrului, cel mai grav din 2008. Căderea vine în condițiile în care autoritățile au impus o oprire a activității economice în multe sectoare, în efortul de a încetini răspândirea virusului.

Acum, economiștii avertizează că impactul asupra economiei globale va fi probabil  mai grav decât criza financiară.

Nicio țară nu a scăpat nevătămată din acest uragan. Firma IHS Markit se așteaptă ca economia Chinei să  crească în acest an cu numai la 2%, în timp ce Marea Britanie ar putea înregistra o scădere de 4,5%. Perspectiva pentru țări precum Italia și alte economii mai puțin dezvoltate este și mai îngrijorătoare.

"Rămânem foarte preocupați de perspectivele negative pentru creșterea globală în 2020 și, în special, de tensiunea pe care o va avea o criză pe piețele emergente și în țările cu venituri mici", a declarat marți președintele Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

 

În SUA, o analiză a băncii centrale a sugerat că rata șomajului ar putea crește la peste 32% în următoarele trei luni, deoarece peste 47 de milioane de oameni își pierd locul de muncă.

 

La nivel global, mulți indici rămân cu peste 20% mai mici decât au fost la începutul anului. O scădere abruptă a prețurilor petrolului, din cauza scăderii cererii și a războiului prețurilor dintre Rusia și Arabia Saudită, a îngreunat problemele piețelor financiare.

Guvernele au promis fonduri de salvare masive, ceea ce a contribuit la creșterea prețurilor acțiunilor în ultimele zile.

Marți, FTSE a crescut cu aproape 2%, în timp ce Dax-ul german și CAC-ul Franței 40 au înregistrat câștiguri mai modeste.

În SUA, însă, lucrurile nu merg prea bine. , Dow a scăzut cu 1,8%, S&P 500 e în scădere cu 1,6%, iar Nasdaq a scăzut cu aproape 1%.

Firmele energetice și financiare au avut printre cele mai slabe performanțe din trimestru. Comercianții cu amănuntul, care și-au văzut magazinele închise, au suferit unele dintre cele mai mari pierderi.

"În ciuda stimulării monetare și financiare, ne așteptăm ca volatilitatea acțiunilor să rămână ridicată, atât timp cât durata și impactul Covid-19 rămân necunoscute, iar prețurile petrolului rămân scăzute ", susțin analiștii US Bank Wealth Management.