În contextul în care pandemia de coronavirus a crescut cererea pentru produse dezinfectante, a crescut şi prezenţa unor produse contrafăcute, foarte periculoase pentru sănătate.
Cu o piaţă românească invadată de sute de produse dezinfectante contrafăcute, autorităţile trebuie să reglementeze urgent şi cât mai strict acest sector.
Reprezentaţii unui producător din acest domeniu trag un semnal de alarmă, care vine şi pe fondul descinderilor din ultimele zile.
Astfel au fost descoperite mai multe depozite, produse şi unităţi de producţie ilegale, care arată amploarea fenomenului care aduce atingere sănătăţii publice.
„Sunt produse realizate în principal din alcool, cu concentraţii mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuşi chimici.
Printre aceştia se numără şi metanolul, un compus extrem de toxic, dar şi emoilenţi. Soluţiile care ies din acest amestec empiric riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc.
Aceşti dezinfectanţi contrafăcuţi sunt uşor de identificat după câteva elemente simple: produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienţii în care este stocat şi se usucă mai greu pe mâini.
În plus, poate crea senzaţia de încălzire a mâinilor sau poate da iritaţii”, a afirmat Constantin Danciu, director de dezvoltare al companiei care produce dezinfectanţii Hygienium.
Un exempl în acest sens este un dezinfectant de mâini fabricat în Turcia şi care este comercializat sub formă de gel pentru mâini.
În compoziţia acestuia a fost găsită substanţa metanol în procent de 11,6%, care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.
Produsul prezintă şi abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, adică nu are pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate şi inflamabilitate.
De asemenea, produsul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranţă pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanţei.
Toate aceste abateri prezentate încalcă prevederile Regulamentului european privind produsele biocide.
În acest context, Danish Safety Technology Authority a dispus distrugerea tuturor loturilor şi notificarea ţărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează şi pe piaţa internă a acestora.
„Este nevoie de o reglementare mai strictă a acestui sector, pe întregul lanţ comercial, de la producţie la distribuţie şi de înfiinţarea unor laboratoare specializate care să acrediteze produsele dezinfectante”, a adăugat Danciu.
Peste 80% dintre firmele româneşti sunt slab capitalizate şi nu dispun de fonduri pentru situaţii de criză, astfel că pericolul de contagiune economică este major, mai arată sursa citată.
sursa: Agerpres