PERICOL IMINENT. Dunărea SE UMLFĂ până pe 30 mai. CODUL PORTOCALIU, extins până la Brăila. Specialiști:la cote maxime, digurile rezistă doar TREI ZILE

AdministraȚia Națională Apele Române prin Institutul Național de Gospodărire a Apelor (INGA) a transmis o nouă avertizare hidrologică. Hidrologii arată că se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare pe Dunăre până pe data de 30 mai.

Specialiștii chestionați de „Evenimentul zilei” arată că pericolul de inundații pe fluviul Dunărea este iminent atunci când apele depășesc 13.500 metri cubi pe secundă și viitura durează mai mult de trei zile. Potrivit noilor avertizări hidrologice, de mâine de la ora  06.00 și până pe  30 mai, la ora 18.00, se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri  cu  depăşiri ale cotelor de apărare. Digurile aflate pe malul fluviului vor trebui să reziste, astfel, timp de zece zile, de acum încolo.

Vârful de viitură prognozat, inițial, pe 22 mai, va fi, conform noilor informații, în perioada 23-25 mai. După cum arătam, ieri, Apele Române ne-au transmis că apele vor crește până la un nivel de 13.500 de metri cubi pe secundă. „În aceste condiții, se pune problema rezistenței digurilor”, ne-a precizat un specialist de la Apele Române.

Totuși, conform ultimelor informații primite de la INGA, două dintre diguri prezintă, deja, eroziuni. S-au înregistrat surpări pe brațul Borcea, la Bentu, dar și la Islaz, în județul Olt.

Noua avertizatre hidrologiocă indică Cod Portocaliu pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) – în  judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi. Începând cu data de 23.05.2014, ora 06.00 va fi Cod Portocaliu și pe sectorul aval Călăraşi- Brăila, în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.

De asemenea, este Cod Galben pe sector aval Brăila, în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea. În intervalul 21.05.2014 ora 06.00 - 23.05.2014 ora 06.00 va fi Cod Galben și pe sectorul aval Călăraşi – Brăila, în  judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.

 

Hidrologii transmit că momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.