PERICOL IMENS în bulion. APC a activat ALERTA NAŢIONALĂ

Pericol imens în bulionul din supermarcheturi. Asociaţia Pro Consumatori a activat alerta naţională şi îi avertizează pe români să fie atenţi la acest tip de produs atunci când îl achiziţionează pentru că anumite sortimente pun în pericol sănătatea.

Reprezentanţii asociaţiei Pro Consumatori au testat 71 de sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roşii pasate, tomate decojite, roşii tăiate cuburi) comercializate în cadrul marilor structuri comerciale de tip hipermarket şi că, dintre acestea, 78% ar trebui retrase de pe piaţă.

Astfel, conform prevederilor legale în vigoare, la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante şi a substanţelor de îngroşare (amidon, gume etc.). Cu toate acestea, în realitate lucrurile stau altfel.

Dificultăţi în respiraţie, dureri de cap şi ameţeli

Sortimentele de tomate conţin E 330 – acid citric – este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant.  Acesta poate provoca dureri abdominale şi poate ataca smalţul dinţilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

Acestea mai conţin un alt conservant. Este vorba despre E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade celsius ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu şi clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăţi în respiraţie, dureri de cap şi ameţeli.