Periajul profesionist ţine dinţii sănătoşi

O dată la şase luni se recomandă un detartraj la medicul dentist.

Tartrul dentar se formează din sărurile de calciu existente în salivă care se depun pe dinţi. În timp, dacă nu se intervine prin curăţarea optimă, dinţii încep să se mişte şi chiar să cadă.

Un detartraj (manopera de îndepărtare a tartrului) făcut o dată la şase luni poate fi extrem de util pentru a păstra dantura sănătoasă. "Faptul că detartrajul efectuat de două ori pe an poate provoca degradarea dinţilor este doar un mit, deoarece îndepărtarea tartrului previne apariţia bolilor parodontale. Persoanele care au implant sau lucrări protetice este bine să facă această operaţiune o dată la patru luni", explică Oana Paraschiv, medic specialist în estetică dentară la Cabinetul "BB Clinic" din Capitală. Preţul unui detartraj profesionist este în jur de 200 de lei pentru ambele arcade.

Factori favorizanţi: PH-ul salivar şi anumite alimente

Tartrul dentar se depune diferit la fiecare persoană în funcţie de predispoziţia organismului. "PH-ul salivar este cel mai important factor care face ca tartrul să se depună mai repede. Cu cât consistenţa salivei e mai vâscoasă, cu atât stagnează mai mult pe dinţi şi se depune, formând tartrul", explică medicul Oana Paraschiv.

Zahărul şi alimentele lipicioase (gen caramele) contribuie şi ele la formarea tartrului. În cazul în care tartrul este lăsat să se depună şi nu se îndepărtează există riscul apariţiei bolilor parodontale.

Astfel dinţii încep să se mişte din cauza microbilor care nu sunt îndepărtaţi, putându-se ajunge şi la căderea lor.

Cu ultrasunete şi sonic

Îndepăratarea tartrului prin detartraj se poate face atât la nivelul dinţilor naturali, cât şi la cei artificiali. Se poate realiza manual, dar şi cu aparate speciale, cu ultrasunete sau cu instrumentar sonic.

"Prin detartrajul cu ultrasunete se îndepărtează tartrul în mare, după care se apelează la procedura manuală. Detartrajul sonic utilizează propulsia cu aer, producând vibraţii, ceea ce face ca suprafaţa dintelui să fie mai netedă. Dezavantajele tehnicii presupun producerea aerosolilor în cantitate crescută şi un zgomot specific greu de suportat de pacienţi", explică prof. univ. dr. Norina Forna, decan la Facultatea de Medicină Dentară U.M.F. Gr.T.Popa" din Iaşi.

Detartrajul presupune o curăţire a dinţilor de tartu pe cele cinci suprafeţe. De aceea, procedeul pentru cei 32 de dinţi din cavitatea bucală poate fi destul de lung: în jur de o oră. Pentru o igienizare mai bună se foloseşte air flow-ul, un amestec de apă cu particule abrazive, care are rolul de a îndepărta petele de cafea, gudron din tutun, ceai (verde, negru).

Contraindicaţii pentru cardiaci şi copii mici

Cei care au un stimulator cardiac au contraindicaţii în a-şi face detartraj cu vibraţii, deoarese poate deregla aparatul. Nici copiii mai mici de 12 ani nu e bine să apeleze la astfel de proceduri mecanizate dacă au rădăcina dinţilor expusă (nu e formată) pentru că este posibil să modifice sau să întârzie închiderea ei.

Pentru a evita depunerea tartrului, specialiştii recomandă folosirea aţei dentare o dată pe zi, a apei de gură şi periajul de cel puţin două ori pe zi preferabil cu o pastă care să conţină clorhexidină.

Pentru o depistare precoce a oricărei probleme dentare, vizitaţi medicul stomatolog o dată la şase luni. "PH-ul salivar e cel mai important factor care face ca tartrul să se depună mai repede. Cu cât consistenţa salivei e mai vâscoasă, cu atât stagnează mai mult pe dinţi şi se depune.", OANA PARASCHIV, medic specialist în estetică dentară