„Perfuzii“ cu petrodolari

După ce au marcat pierderi uriaşe după prăbuşirea sectorului ipotecar american, marile bănci au nevoie de banii fondurilor de investiţii.

Qatar, mica ţară din Golful Persic, a cumpărat un pachet de acţiuni la grupul bancar Credit Suisse ca parte a unui plan de investiţii în valoare de 15 miliarde de dolari, ce vizează bănci americane şi europene, informează ziarul britanic „The Times“.   Ţintele principale vor fi marile bănci afectate de criza din sectorul ipotecar american (criza subprime), deoarece acţiunile acestora s-au depreciat puternic, putând fi acum cumpărate la un preţ mic.

„Aveam o relaţie cu Credit Suisse, iar acţiunile le-am cumpărat din piaţă“, a spus şeicul Hamad bin Jasim bin Jaber al-Thani, premierul statului din Golful Persic şi preşedintele Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA). Într-adevăr, banca elveţiană este prima instituţie de profil europeană care a primit licenţă pentru a putea face afaceri în Qatar.   Mica ţară din Golf doreşte aproape cu disperare să-şi diversifice economia, dorind să creeze şi alte surse de venit decât cele două principale: petrolul şi gazele naturale. Nu se ştie ce mărime sau ce valoare are pachetul de acţiuni Credit Suisse cumpărat de Qatar. Surse citate de publicaţ ia financiară „Financiar Times“, au spus că QIA a cumpărat aproximativ 2 procente din acţiunile băncii elveţiene, pentru circa 500 de milioane de dolari.   Anul trecut, QIA, care are la dispoziţ ie pentru investiţii aproximativ 60 de miliarde de dolari, a încercat să cumpere lanţul de retail britanic Sainsbury, însă a abandonat planul atunci când au început problemele pe pieţele financiare, iar supermarketurile au început să înregistreze venituri în scădere din cauza diminuării consumului. Fonduri cu putere Fonduri de investiţii mari deţinute de stat, precum cel din Qatar, sunt ceva obişnuit în Orientul Mijlociu. Acestea au la dispoziţie trilioane de dolari, pe care îi valorifică făcând investiţii în companiile şi instrumentele financiare vestice. Fonduri din zonă, dar şi din China au cumpărat deja participaţii serioase la bănci vestice, afectate de criza ipotecară din SUA.

Grupuri bancare mamut, precum Citigroup, Morgan Stanley, Merrill Linch sau UBS, au deja în lista investitorilor principali purtători de turban sau chimono. Unul dintre cele mai puternice fonduri este The Kuwait Investment Authority, care gestionează peste 250 de miliarde de euro, pe care aşteaptă „cu nerăbdare“, după spusele oficialilor, să-i investească în băncile europene. Fondul de investiţii deţinut de Singapore, Temasek Holdings, a cumpărat un pachet important de acţiuni la banca britanică Standard Chartered.

Un alt fond deţinut de Singapore, GIC, a participat la majorarea de capital făcută la grupul UBS alături de un alt investitor din Golf, subscriind 13 miliarde de franci elveţieni, după ce banca a raportat pierderi de 11 miliarde de dolari de curând. Tot singaporezii, alături de kuweitieni, au investit 14,5 miliarde de dolari în Citigroup, după ce banca a raportat şi ea pierderi masive.

Un oficial din Orientul Mijlociu a declarat că fondurile din zonă au surplusuri mari de bani la dispoziţie şi că acestea caută investiţii pe termen lung şi nu doresc să influenţeze în vreun fel politica din ţările în care investesc, aşa cum au fost suspectate uneori. Tot el a spus că statele din Golf şi cele din vestul Europei investesc reciproc în economiile celorlalte de multă vreme.