Performanța în afaceri este premiată! A 30-a ediție a Topului Național al Firmelor

Topul național al Firmelor 2023, sursa foto:arhiva companiei

La momentul actual mediul afacerilor din România trece printr-o perioadă tumultuoasă. Cu toate acestea nu se oprește din a se dezvolta și a trece peste piedicile existente. Performanța există în continuare și este premiată la Topul Național al Firmelor.

„Ține de agilitate, de care am dat dovadă până în prezent și ne păstrăm optimismul. Avem baze solide, construim, muncim și suntem optimiști în ceea ce privește viitorul în România”, este declarația oferită de Florin Ianchiș, reprezentantul companiei Salesianer Miettex, câștigător al premiului I, categoria servicii, în cadrul Topului Național al Firmelor, într-un interviu pentru infofinanciar.ro

„Cred ca este nevoie de foarte multă muncă, devotament și curaj, nu în ultimul rând curaj”, a mai adăugat acesta.

A 30-a ediție a Topului Național al Firmelor

„Este o ediție specială a topului, este a 30-a Topului Național al Firmelor. Încă o dată să se înțeleagă, suntem singura entitate abilitată printr-o lege să organizăm acest gen de top. Topul este o lucrare în sine. Mulți o văd doar o gală, dar în realitate este o muncă care se desfășoară de circa trei luni, de când am luat bazele de date de la finanțe pentru anul fiscal 2022”, este mesajul pe care l-a transmis Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Conform spuselor acestuia, cu toate că economia României a avut multe de suferit, aceasta avansează.

„Economia României a performat, și a performat foarte bine. Economia României, pe lângă faptul că a înregistrat încă 44.000 de firme în plus care au depus bilanțul, deci 846.459 au depus bilanțul anul acesta, față de 802.243 cu un an înainte. Ceea ce vreau să vă spun este că a fost o creștere spectaculoasă la cifra de afaceri. De la 392 de miliarde de euro, la deponenții de bilanț, la 494 de miliarde de euro, deci iată, o creștere semnificativă, de 102 miliarde de euro. Nu în ultimul rând profitul brut a crescut de la 41,5 la 54,6, deci iată, iar o creștere substanțială. Deci peste 10% rată de profit”, a mai declarat Mihai Daraban, președintele CCIR, la gala Topul Național al Firmelor.

Premierea performanței

În cadrul celei de-a 30-a ediții a Topului Național au fost premiate, în total, 13.030 de companii. Acestea fac parte din diferite sectoare. Mai exact, în cadrul Topului Național al Firmelor sunt premiate companiile de top din șapte domenii de activitate. Acestea sunt industria; serviciile; comerțul; turismul; cercetarea, dezvoltarea și high-tech; agricultura, silvicultura și pescuitul, dar și construcțiile.

În total, din industrie, au fost premiate 4.582 de companii. Mai apoi, din servicii, au fost premiate 3.712 companii. În cazul comerțului, premiu au primit 2.708 companii. Din domeniul turismului 303 companii au fost premiate, iar din domeniul cercetare, dezvoltare și high-tech 483. Numărul companiilor premiate din domeniul agricultură, silvicultură și pescuit a fost de 603. Nu în ultimul rând, numărul companiilor premiante din domeniul construcțiilor a fost de 639.

În total, toate cele 13.030 de companii premiate au avut o cifră de afaceri care se ridică la valoarea de 279,3 miliarde de euro. Profitul din exploatare de ridică la 26,97 de miliarde de euro. Și numărul salariaților acestor companii este unul impresionant. În total, aceste companii însumează 1.359.833 se angajați.

„Credem noi că am făcut tot ce a depins de noi ca să îi reprezentăm pe acești oameni. Pe acești antreprenori. Nu vom fi în niciun caz Camera de Comerț care să îi sprijine pe cei 360.000 care figurează activi și în funcțiune la Ministerul Justiției și care nu depun bilanțul la organe fiscale. Cum, dacă vreți, în domeniul agriculturii o să fim alături de cei 26.200 care au depus bilanțul, de fermieri, din cei 796.000 pe care îi avem”, a mai transmis Mihai Daraban, președinte CCIR.

Topul Național al Firmelor

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) realizează Topul Național al Firmelor care se realizează din anul 1994. Acest top este un reper pentru mediul de afaceri. Rezultatele înregistrate în cadrul acestui top oferă informații relevante despre creșterea economică din România. De asemenea, rezultatele mai arată și extinderea companiilor românești pe piețele internaționale.

În cadrul acestui top sunt premiate firme din șapte domenii de activitate. Acestea sunt, mai exact, industria; serviciile; comerțul; turismul; cercetare-dezvoltare și high-tech; agricultură, silvicultură, pescuit și construcții.

Modalitatea prin care se realizează clasamentul este bazată pe indicatori economici. Mai exact, aceștia sunt cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.