Cercetătorii de la INCD Victor Babeș din Capitală au pus la punct prin proiectele derulate o metodă de diagnostic care sporește șansele la viață ale pacienților diagnosticați cu boli grave.
Rezultalele analizelor hematologice, imunologice, genetice sau cele legate de biochimie sau de anatomie patologică realizate la INCD Victor Babeș din București sunt comparabile cu ale laboratoarelor de top din lume.
“Pentru a putea trata cât mai eficient o afecţiune, indiferent de gravitatea ei, dar şi de valoarea medicului clinician, este imperios necesar să avem un diagnostic precis, iar acest lucru se putea obţine până nu demult, pentru pacienţii români, în laboratoare de prestigiu din străinătate. Mai nou, aceste analize de top se pot realiza într-un timp extrem de scurt şi în laboratoarele Institutului nostru, ceea ce ne dă un plus important în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a pacienţilor români” a explicat directorul general al Institutului Naţional de Patologie “Victor Babeş”, acad. Laurenţiu M. Popescu.
În plus, printr-un proiect de cercetare finanțat din fonduri europene în Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economiceˮ (POS-CCE), proiect denumit “Implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer în România. Cercetare de înalt nivel orientată către oncologia personalizată – PERSOTHERˮ (cod SMIS-CSNR 12024), totalizând 5.416.950 lei, a crescut radical eficienţa în diagnosticarea bolnavilor de cancer – în special a celor afectaţi de cancer pulmonar și colorectal – prin analizarea genei BRAF implicată în multiple tumori maligne (melanom malign, carcinom de colon, carcinom tiroidian).
Proiectul include mai multe metode de diagnostic personalizat care permit nu numai o precizare mai exactă a evoluţiei tumorilor, dar şi tipul de tratament optim pentru fiecare tip de tumoră. Pentru toate aceste testări sunt necesare blocuri de parafină, buletinul histopatologic aferent şi informaţii clinice relevante, iar durata de lucru este de 5-10 zile lucrătoare.
Pe lângă aceste testări, în cadrul INCD “Victor Babeșˮ se efectuează numeroase alte teste cu utilitate atât în stabilirea unui diagnostic precis, cât şi în stabilirea conduitei terapeutice. Printre acestea putem enumera testele de hematologie (hemoleucogramă completă, VSH, examen frotiu sanguin, teste de coagulare), cele de biochimie (acid uric, transaminaze, bilirubină, calciu, colesterol, creatinină, electroforeza proteinelor serice, fosfatază alcalină, glicemie, etc.) şi markeri tumorali (în cancer de sân, cancer de aparat digestiv, cancer genital, cancer de piele etc). De asemenea, la INCD “Victor Babeș", pe segmentul imunologie se realizează teste umorale şi celulare, pe cel al anatomiei patologice se efectuează teste histopatologice, teste cu colorații speciale, imunohistochimie, hibridizare in situ, iar pe segmentul genetică, teste pentru cariotip (în leucemii și sindrom mielodisplazic) şi hibridizare in situ (în domeniile hemato-oncologie şi neuropsihiatrie pediatrică).
Mare parte dintre aceste analize sunt decontate prin CASMB și OPSNAJ .