Poliţiştii din Alba, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, efectuează opt percheziţii – şapte în judeţul Alba şi una în judeţul Bihor – la membrii unei reţele de escrocherii online care au creat un prejudiciu de peste 165.000 de lei, prin înşelăciune, transmite Poliţia Română.

Ancheta demarată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeşa scos la iveală faptul că, în perioada 2015-2016, cei  patru membri ai grupării, ar fi indus în eroare peste 7.500 de persoane, prin intermediul unor site-uri unde puteau fi publicate anunţuri privind diverse vânzări. Odată cu publicarea anunţului, clienţii erau informaţi în legătură cu obţinerea, cu titlu gratuit, a unor carduri de reduceri la cumpărături, cu o valoare de 150 de euro, ce ar fi putut fi folosiți la achiziții de bunuri şi servicii, de la anumiţi agenţi economici.

Beneficiarii erau informaţi cu că aceste carduri sunt gratuite, însă primeau cardurile la adresele de domiciliu, prin intermediul unor societăţi de curierat, contra  unor sume cuprinse între 18 şi 28 lei, cu titlu de cheltuieli de transport.

În realitate, cardurile nu aveau nicio valoare, cu ajutorul acestora nu puteau fi obţinute niciun fel de reduceri, la niciun comerciant, iar valoarea transportului era mult mai mică, diferenţa de bani fiind însușită de persoanele bănuite de comiterea faptelor de înşelăciune.

Oficiali din Poliţia Română au declarat, pentru Evnimentul zilei, că valoarea reală a transportului era la jumătate din preţul achitat de beneficiarii cardurilor. În acest fel,  de la fiecare dintre cei  7500 de oameni escrocii încasau sume cuprinse între 9 şi 15 lei, diferenţa dintre valoarea transportului şi suma achitată de clienţi.

În acest fel, timp de un an, cei patru infractori online au încasat 165.000 de lei. În plus, suma de 150 de euro de care ar fi trebuit să o încaseze fiecare beneficiar însumează 1.125.000 de euro.

Poliţiştii pune în executare trei mandate de aducere, emise pe numele a trei dintre suspecţi, cel de al 4 –lea aflându-se în Penitenciarul Oradea, pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

 

Te-ar putea interesa și: