Poliția Română a desfășurat în cursul zilei de joi, 30 mai, mai multe percheziții în județul Constanța și Vrancea, la persoane suspectate că ar fi îngropat deșeuri pe două terenuri.
În urma investigațiilor efectuate s-a constatat că faptele s-ar fi petrecut în perioada iulie-august 2023. Astfel, reprezentanții unor companii ar fi efectuat operațiuni de transport, depozitare și îngropare a deșeurilor pe două parcele de teren, în mod ilegal.
Deșeuri îngropate pe două terenuri din Constanța
Conform informațiilor furnizate de Poliția Română, în cadrul acțiunii JUPITER, condusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, joi, pe 30 mai, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au efectuat cinci percheziții domiciliare în județele Constanța și Vrancea, în cadrul unei investigații penale privind presupusa îngropare ilegală de deșeuri.
Continuarea investigațiilor în acest caz este realizată sub conducerea unui procuror desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
„La activități participă și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Constanța precum și polițiști locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța”, se mai arată în comunicatul transmis de poliție.
Poliția s-a sesizat în acest caz încă de anul trecut
Conform informațiilor preliminare, se pare că deșeurile au fost îngropate în zonele de câmp ale județului.
Anul trecut, Poliția Locală a surprins câțiva indivizi în timp ce depozitau gunoaiele și a aplicat amenzi, iar în același timp a notificat Parchetul. În prezent, procurorul responsabil cu cazul a dispus efectuarea unei expertize la fața locului.
Se pare că sunt două incidente separate raportate în municipiul Constanța: unul în cartierul Tomis Plus și altul în zona Oierie Palas.
La începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat lege care înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală de deșeuri și aduce noi obligații pentru municipalități.
Noul act legislativ, care aprobă OUG 92/2021, a adus schimbări semnificative în ceea ce privește amenzile pentru aruncarea sau incendierea deșeurilor, ridicându-le până la 70.000 de lei, și a introdus noi contravenții în legislație.
Mai mult, s-a menținut dispoziția conform căreia vehiculele utilizate în aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate.