PERCHEZIŢII LA INSTITUTUL PATRIMONIULUI. Biserici şi castele restaurate prin LICITAŢII ILEGALE de 2,2 milioane de euro

PERCHEZIŢII LA INSTITUTUL PATRIMONIULUI. Biserici şi castele restaurate prin LICITAŢII ILEGALE de 2,2 milioane de euro

Poliţia Capitalei - Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, pune în executare 14 autorizaţii de percheziţie şi 13 mandate de aducere, în Bucureşti şi în judeţul Maramureş. Sunt vizate persoane care au obţinut contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro cu sprijinul unor funcţionari publici.

UPDATE. Puiu Haşotti susţine că a vorbit cu directorul INP, dar că acesta "nu ştia mare lucru". Ministrul Culturii a declarat la Digi 24 că INP se află în subordinea Ministerului Culturii, dar ministerul nu are atribuţii privind derularea licitaţiilor, a achiziţiilor la institut. Acesta este singurul răspunzător pentru derularea acestora. Puiu Haşotti a spus că dimineaţă a vorbit cu directorul INP despre acuzaţiile legate de activitatea institutului şi că acesta "nu ştia mare lucru". "Din punctul meu de vedere fiecare răspunde în faţa legii pentru ce a făcut. Dacă au fost vinovaţi acei angajaţi să răspundă în faţa organelor de anchetă", a spus ministrul Culturii.

În dosar sunt aduse acuzaţii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Patru membri ai comisiei de atribuire din INP au fost aduşi la institut, iar birourile lor sunt percheziţionate fiind căutate documente privind derularea unor licitaţii. Anchetatorii încearcă astfel să stabilească despre câte firme este vorba că ar fi avut cunoştinţă despre derularea anumitor licitaţii privind restaurarea unor monumente de patrimoniu - biserici sau castele. Până acum există suspiciunea că patru firme ar fi avut astfel de informaţii, printre acestea fiind şi societatea comercială a lui Vasile Bîrlea, fratele senatorului Gheorghe Bîrlea. Aceste firme ar fi ştiut când urmau să fie alocaţi banii pentru restaurarea unor monumente şi ar fi participat la licitaţie în detrimentul unor firme de bună credinţă care erau descalificate din diverse motive. În doi ani, firma lui Vasile Bîrlea ar fi câştigat patru contracte pentru restaurarea unor monumente, sumele fiind cuprinse între 700.000 şi 1.700.000 de euro. Percheziţiile au avut loc la locuinţele suspecţilor şi la mai multe sedii de firme, precum şi la Institutul Naţional al Patrimoniului, din Capitală. În perioada august-septembrie 2012, prin aceste înţelegeri s-au câştigat mai multe contracte, în valoare de peste două milioane de euro. În dosar s-a început deja urmărirea penală pe numele a patru învinuiţi, iar pe parcursul zilei de astăzi vor fi aduse 13 persoane la sediul Serviciului de Investigaţii a Fraudelor de la Poliţia Capitalei.

UPDATE. În ancheta demarată de poliţiştii şi procurorii bucureşteni sunt vizaţi mai mulţi angajaţi ai Institutului Patrimoniului, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Sunt verificate achiziţii publice atribuite ilegal.  Unul dintre afaceriştii vizaţi de anchetă este fratele senatorului Gheorghe Bîrlea, membru al Comisiei de Cultură din Senat.  Acţiunea poliţiştilor bucureşteni este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi este sprijinită de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş. Percheziţiile au fost dispuse în urma cercetărilor efectuate de ofiţerii de investigare a fraudelor de la Poliţia Capitalei, într-un dosar penal ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice - în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice - în formă continuată. În cadrul acestui dosar sunt cercetaţi nouă învinuiţi. O parte din persoanele cercetate au obţinut contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro, fără a fi respectate prevederile legale. Contractele au fost obţinute cu sprijinul unor funcţionari care lucrează într-o instituţie publică, în perioada august - septembrie 2012.